sursa foto: basbakanlik.gov.tr
Potrivit noii legislații, agenții serviciilor de informații vor putea întreprinde operațiuni externe, vor putea intercepta convorbiri telefonice și vor avea acces la datele deținute de instituții publice și private.
În cei zece ani de când se află la putere Erdogan, au fost restrânse capacitățile de culegere a informațiilor de către serviciile militare și, în schimb, i s-au acordat puteri sporite serviciului național de informații (MIT), care desfășoară activități de spionaj intern și extern. Analiștii spun că Erdogan are încredere numai în MIT. Serviciul este condus de Hakan Fidan, fost consilier special al lui Erdogan. Acesta este acuzat că a ucis trei activiste kurde la Paris.
Kemal Kilicdaroglu, liderul principalului partid de opoziție, Partidul Popular Republican, spune că noua lege referitoare la serviciile secrete dovedește că Turcia s-a transformat într-un stat polițienesc.
Erdogan a acuzat poliția, procurorii și judecătorii că sunt în spatele informațiilor scurse către presă referitoare la implicarea lui într-un scandal de corupție. La începutul acestui an, au apărut înregistrări pe Internet în care Erdogan ar fi fost surprins discutând cu fiul său, Bilal, despre cum să ascundă niște sume mari de bani.
Guvernul turc a încercat să interzică YouTube și Twitter, dar deciziile au fost respinse în justiție. Erdogan a îndepărtat sute de oameni din sistemul judiciar și din poliție, după ce câțiva dintre apropiații săi au fost arestați în decembrie, în urma altui scandal de corupție.
Erdogan spune că înregistrările apărute sunt fabricate și apar cu scopul de a-i submina autoritatea. În plus, l-a acuzat pe un cleric din Statele Unite, fost aliat, Fethullah Gulen, că a încercat să răstoarne guvernul.
În ciuda tuturor acestor scandaluri, partidul său, AKP, a câștigat peste 45% din voturi la alegerile locale din martie.