©FOTO: GULLIVER/GETTYIMAGES
„E timpul să arătăm că suntem gata de reconciliere, că suntem gata să ne înclinăm în fața victimelor altora. Guvernul sârb a decis în această seară că eu voi reprezenta Serbia, la 11 iulie, la Srebrenica”, a spus Aleksandar Vucici.
Peste 8.000 de bărbați și băieți musulmani au fost uciși în iulie 1995 în estul Bosniei, la Srebrenica, de către forțele sârbilor bosniaci. Este cel mai grav masacru comis în Europa de la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial.
„Guvernul a luat această decizie pentru că noi, sârbii, avem obligația de a fi responsabili, serioși și de a arăta că respectăm victimele altora. Este singurul mijloc pentru ca ei să înceapă să ne respecte victimele”, a subliniat premierul sârb.
Vucici nu este, totuși, primul oficial sârb de rang înalt care merge la Srebrenica. În 2010, președintele Boris Tadici, proeuropean, a mers în Bosnia pentru a aduce un omagiu la comemorarea a 15 ani de la masacru.
Vucici este însă un fost ultranaționalist, care, ce-i drept, în ultimii ani a devenit un proeuropean convins. El consideră o „crimă odioasă” ceea ce s-a întâmplat la Srebrenica, dar, ca majoritatea sârbilor, refuză să recunoască că ar fi fost comis un genocid în iulie 1995, cu puțin timp înainte de încheierea conflictului intercomunitar din fosta Iugoslavie (1992-1995).