Kremlinul a criticat dur scutul antirachetă ridicat de Statele Unite în estul Europei, inclusiv în România, iar Vladimir Putin a promis că va lua măsuri pentru consolidarea prezenţei militare a Rusiei în Marea Neagră.
Pe lângă rachetele capabile să lovească ţinte aflate la sute de kilometri distanţă, Kremlinul va cheltui aproape două miliarde de euro în următorii patru ani pentru dezvoltarea flotei militare, cu baza la Sevastopol.
Până atunci, marina rusă a început manevre navale de amploare în largul Crimeei. Premierul rus a adresat un mesaj dur autorităţilor de la Kiev, acuzate de Moscova că au trimis echipe de sabotori în Crimeea.
Dmitri Medvedev, premierul Rusiei: „Acesta este un act de sabotaj. În esenţă, e o infracţiune care ar trebui investigată potrivit unui set de proceduri, iar persoanele implicate, la fel ca şi organizatorii, ar trebui să fie trase la răspundere, o răspundere infracţională. Cât despre ruperea legăturilor diplomatice, nu aş dori să se încheie în acest fel, dar dacă nu există o altă cale de a influenţa situaţia, preşedintele ar trebui să ia, probabil, o astfel de decizie.”