O echipă de poliţişti olandezi şi australieni, care se află în Doneţk, trebuia să meargă la locul prăbuşirii avionului malaezian pentru a se asigura că sunt adunate toate probele necesare pentru anchetă. Experţii OSCE spun că pe câmp s-ar mai afla şi rămăşiţe umane, care trebuie recuperate şi trimise în Olanda pentru identificare. Tirurile de artilerie împiedică însă acest lucru.
„Avem informaţii de la oameni de contact din zonă că se dau lupte acolo şi nu ne vom asuma riscul să mergem şi să vedem dacă acest lucru e adevărat”, a spus Alexander Hug, şef-adjunct al misiunii OSCE în Ucraina.
În Ucraina, autorităţile şi liderii separatiştilor se acuză reciproc că îi împiedică pe membrii misiunii OSCE să finalizeze operaţiunea de recuperare a rămăşiţelor umane, a obiectelor persoanle şi a bucăţilor din epava avionului malaezian.
„Suntem oaspeţi în această ţară. Nu este ţara noastră. Credem că, pentru tot ceea ce facem aici, avem nevoie de sprijin ucrainean”, a spus Jan Tuinder, expert olandez.
Între timp, la locul prăbuşirii avionului malaezian nu e nimeni care să protejeze zona şi probele care încă zac acolo.
„Toate acestea vor afecta locul prăbuşirii, pentru că nu avem acces acolo, iar procesul de curăţare a locului va fi întârziat”, a mai spus şeful-adjunct al misiunii OSCE în Ucraina.
Ziarişii, localnici şi alţi curioşi s-au plimbat pe câmp nestingheriţi şi fără restricţii şi, spun experţii, au contaminat dovezile care ar trebui să facă lumină în acest caz. În zonă pasc şi animalele domestice ale celor care locuiesc în apropiere.
Şi nu doar în acea zonă sunt probleme. La Horlivka, tot în regiunea Doneţk, au avut loc noi confruntări între armata ucraineană şi luptătorii separatişti. Autorităţile locale au anunţat că 13 civili, inclusiv doi copii, au fost ucişi în tirurile cu rachete.