Într-o reuniune de urgenţă a cabinetului de la Roma, prim-ministrul italian a cerut ajutorul Uniunii Europene pentru a preveni şi combate astfel de tragedii.
„Cerem să nu fim lăsaţi singuri. Nu doar în această urgenţă de pe mare. Este normal, când ne confruntăm cu astfel de tragedii, să vedem marea ca un monstru urât”, a spus Matteo Renzi, prim-ministrul Italiei.
Problema imigranţilor din nordul Africii necesită o soluţie politică, susţine şeful guvernului italian. Şi primarul unui oraş din Sicilia a cerut Europei să nu întoarcă spatele acestor oameni.
„Desigur că mă doare şi sunt şocat. Este normal să te întristeze aceste victime, care ar fi putut fi salvate. În urmă cu trei zile, la o întrevedere în Bruxelles, am ridicat această problemă. Această urgenţă nu se va termina mâine, ci va continua ani şi ani la rândul”, a spus Enzo Bianco, primarul Cataniei.
Tragedia s-a produs la aproximativ 30 de kilometri de coasta libiană şi la peste 200 de insula italiană Lampedusa.
Potrivit presei italiene, pescadorul avea doar 30 de metri lungime şi s-a răsturnat în momentul în care o navă comercială portugheză s-a apropiat pentru a-i salva pe imigranţi.
Libia, ţară din care provin cei mai mulţi imigranţi clandestini, face eforturi pentru a preveni astfel de tragedii. La acest centru pentru imigranţi din Misrata se află o mie de oameni, care provin din Somalia, Sudan, Nigeria şi Eritrea. Şeful instituţiei spune însă că ţara sa nu poate gestiona singură problema imigraţiei.
„Ne este teamă că în următoarea perioadă, dacă statul nu intervine în mod decisiv şi eficient, dacă organizaţiile umanitare şi ţările implicate în combaterea migraţiei ilegale nu fac front comun şi nu ne ajută cu resursele necesare, ar putea izbucni o criză umanitară”, a spus Saleh Abu Dabbous, directorul Biroului pentru deportări.
900 de oameni au murit în Marea Mediternă de la începutul anului, de zece ori mai mulţi decât în aceeaşi perioadă a anului trecut.