Tânăra a rămas fără un ovar când avea doar 13 ani. Atunci a început şi tratamentul intensiv contra siclemiei, o boală gravă de sânge. Doctorii au decis să-i preleveze ţesut din celălalt ovar, fără să ştie dacă acesta va putea produce ovule, mai ales că tânăra nu ajunsese la pubertate. În urma tratamentului pentru siclemie, tânăra a fost supusă şi unui transplant de măduvă, care i-a provocat infertilitatea.
„Am prelevat ţesut dintr-un ovar, l-am tăiat în bucăţi mici, pe care le-am păstrat mai bine de 10 ani, până când ea a decis că vrea să rămână gravidă. Atunci, i-am pus la loc acele ţesuturi, alături de ce mai rămăsese din ovar în corpul ei. Şi a rămas însărcinată”, a declarat medicul Philippe Simon.
La doi ani de la transplant, când tânăra avea 25 de ani, a născut un băieţel perfect sănătos.
„Pacienta este, desigur, foarte fericită şi se bucură de viaţa sa de mamă. A fost foarte stresată în timpul procedurilor, pentru că era singura cale pentru ea de a avea o familie”, a povestit medicul ginecolog Isabelle Demeestere.
Cazul femeii din Belgia reprezintă un pas uriaş în domeniul tehnicilor de reproducţie umană şi aduce speranţă femeilor care, din diferite cauze, devin infertile.
„Acest caz deschide noi oportunităţi pentru alţi copii care sunt nevoiţi să facă chimioterapie, fie pentru că au boli ale sângelui, fie pentru că au cancer care necesită chimioterapie. Acum există posibilitatea de a le congela ţesut ovarian care să le fie transplantat când devin adulţi şi doresc să aibă copii, un lucru care înainte nu era posibil”, a declarat Adam Balen, directorul Institutului pentru Fertilitate din Marea Britanie.
Medicii belgieni spun că, deşi tratamentul a avut succes, el trebuie testat în viitor pe mai multe paciente tinere, aflate în etapa de pre-pubertate, pentru a fi siguri că poate fi practicat pe scară largă.