Pachetul majoritar de acţiuni va fi vândut printr-o ofertă publică iniţială ce va fi derulată la bursa din Londra, până în aprilie anul viitor. Nu se ştie cât valorează tranzacţia, dar economiştii estimează că ar fi vorba de cel puţin două miliarde de lire sterline.
Cei 150.000 de angajaţi vor controla o participaţie de aproximativ 10%. Prin această privatizare Executivul vrea să mai adune bani la buget şi să modernizeze Poşta. Sindicaliştii critică intenţia guvernului şi ameninţă cu proteste.
„Va fi sfârşitul serviciilor poştale britanice, aşa cum le ştim. În niciun caz, o companie privată nu va fi în stare să menţină livrările poştale, şase zile pe săptămână, la 28 de milioane de adrese din Marea Britanie”, a spus Dave Ward, lider sindical.
Potrivit sindicaliştilor, privatizarea poştei nu este dorită nici de angajaţi, nici de clienţi.
„Are deja profit, s-a dovedit, prin urmare nu trebuie privatizată. E un nonsens. Poşta va deveni un serviciu ineficient”, a afirmat Laura Wright, lider sindical.
Royal Mail domină piaţa serviciilor poştale din Marea Britanie, chiar dacă monopolul său de 350 de ani asupra livrărilor de scrisori a luat sfârşit în 2006, ca urmare a liberalizării pieţei.
După mulţi ani în care a mers pe pierdere, Poşta se bucură de o situaţie înfloritoare. În ultimul an Royal Mail a realizat un profit net de 566 milioane de lire sterline, de două ori mai mult decât în anul precedent, şi o cifră de afaceri de peste 9 miliarde de lire sterline.