Un amplu atac cibernetic a vizat instalaţii portuare în cel puţin trei ţări europene - Germania, Olanda şi Belgia. Parchetul din oraşul belgian Anvers a deschis o anchetă pentru a afla cine se află în spatele atacurilor.
Potrivit unui broker specializat din Rotterdam (Olanda), atacul informatic a vizat terminale petroliere, ceea ce perturbă livrările energetice din mai multe mari porturi, relatează AFP, citate de Agerpres.
Europol a anunţat la rândul său că şi-a oferit ajutorul autorităţilor germane cu privire la atacul cibernetic. Acesta ar fi vizat instalaţii din portul Hamburg.
Potrivit cotidianului belgian De Morgen, cel puţin şase terminale petroliere au fost vizate în Olanda şi în Belgia în ultimele 24 de ore.
Conform aceleiaşi surse, atacul cibernetic a vizat în special instalaţiile operatorilor Evos (la Terneuzen, în Olanda), Oitlanking şi Sea-Tank, filială a grupului SEA-invest cu sediul în Ghent (nord-vestul Belgiei).
În Belgia, porturile din Ghent şi Anvers au suferit perturbări în activităţile lor, ceea ce a determinat justiţia belgiană să declanşeze o anchetă. „Pot confirma” deschiderea anchetei, a spus Kristof Aerts, purtătorul de cuvânt al Parchetului de la Anvers, contactat de AFP.
Un responsabil al firmei de brokeraj Riverlake din Rotterdam (primul port de mărfuri din Europa, devansând Anvers şi Hamburg) a vorbit despre o piratare de softuri ce împiedică descărcarea barjelor petroliere.
„A avut loc un atac cibernetic la mai multe terminale, dintre care unele au fost perturbate. Softul lor a fost piratat şi ei nu pot să descarce barjele. Pe scurt, sistemul operaţional este în pană”, a declarat acest broker, Jelle Vreeman.
În Belgia, Parchetul din Anvers a încredinţat ancheta unei celule a poliţiei federale specializată în criminalitate cibernetică.
Editor : M.B.