În Portugalia, la fel ca în Spania, acest drept de ședere vine cu foarte multe beneficii și este destul de apropiat de statutul de cetățean.
Guvernul portughez a alocat anul acesta 400 de vize de ședere pentru investitorii străini din sectorul imobiliar. Până acum a oferit 318, dintre care aproape 250 au fost câștigate de cetățeni chnezi. Aceștia au cumpărat locuințe mai scumpe de 500.000 de euro și au pus astfel umărul la revenirea sectorului imobiliar portughez, puternic afectat de criza financiară a ultimilor ani.
Prin aceste investiții, chinezii speră să lovească doi iepuri dintr-o lovitură. Dreptul de ședere în Portugalia îi poate ajuta să desfășoare mai ușor afaceri în Uniunea Europeană.
În același timp, chinezii speră ca valoarea locuințelor portugheze pe care le-au cumpărat să crească simțitor în momentul în care sectorul imobiliar își va reveni.
Într-un program separat, străinii primesc același tip de viză de ședere dacă investesc un milion de euro într-o companie portugheză sau dacă investițiile lor, indiferent de valoare, crează cel puțin zece locuri de muncă.
De la începutul crizei, tot mai multe țări europene au început să le ofere străinilor posibilitatea să își cumpere dreptul de ședere.
Politicienii de la Budapesta au mers mai departe și au adoptat o lege prin care le acordă, nu drept de ședere, ci direct cetățenie celor care investesc peste 250.000 de euro în Ungaria.
Cetățenie ar fi urmat să primească și investitorii din Bulgaria. Însă legea care reglementa acordarea cetățeniei a fost blocată de președintele bulgar Rosen Plevneliev.
În Spania, Cipru sau Grecia, străinii au parte de beneficii asemănătoare cu cele acordate de Portugalia. Primesc doar drept de ședere în schimbul investițiilor.
Guvernul de la Lisabona estimează că acordarea de vize investitorilor din sectorul imobiliar va aduce în economia portugheză aproape 200 de milioane de euro.