PORTRET. Angela Merkel, drumul spre al 4-lea mandat
Considerată noul lider al lumii libere, după ce la Casa Albă Barack Obama i-a predat ştafeta lui Donald Trump, Angela Merkel candidează pentru al patrulea mandat de cancelar al Germaniei. În cei 12 ani de când este în funcţie a schimbat 4 preşedinţi francezi şi 3 americani. Pentru politicienii turci, însă şi pentru mare parte a grecilor, şefa Guvernului de la Berlin este întruchiparea răului. La ea acasă, mulţi germani o contestă pe Angela Merkel pentru deciziile luate în criza refugiaţilor.
Prudentă, pragmatică, puternică. Aşa este descrisă Angela Merkel de cele mai multe publicaţii ale lumii. Fiică de pastor, născută în Germania de Est, a studiat fizica la Leipzig, şi-a luat doctoratul în domeniu şi a lucrat în cercetare. A făcut pasul către politică în 1990, într-un moment al schimbărilor internaţionale.
S-a înscris în Uniunea Creştin Democrată, partidul pe care îl conduce şi azi. A candidat la primele alegeri de după reunificare şi a devenit membru al Bundestagului. Un mandat pe care îl păstrează deja de mai bine de un sfert de veac.Tot după alegerile din 1990 a devenit ministru pentru Femei şi Tineret în cabinetul cancelarului Helmut Kohl, omul care avea să îi influenţeze decisiv cariera politică şi care O numea "fata mea". În noiembrie 2005, Angela Merkel ajunge cancelar federal şi devine prima femeie care a ocupat această funcţie în istoria Germaniei. A fost realeasă în 2009, şi, din nou, în 2013.
Angela Merkel, cancelarul Germaniei: Scopul meu în politică este să lucrez pentru a ţine ţara unită, să mă asigur că vorbim unul cu altul. Nimeni nu are monopol asupra adevărului. Dar vrem să ne certăm unul cu altul ca democraţi. Asta înseamnă să discutăm, nu să ne urâm, nu să îi înjosim pe alţii sau să îi îndepărtăm.
Ultimul mandat s-a dovedit însă extrem de dificil. A fost nevoită să facă faţă crizei de securitate generată de conflictul din Ucraina, Rusiei, tot mai agresive şi scandalului testelor trucate de constructorul german Volkswagen. Tot în această perioadă a apărut Brexitul, iar Donald Trump a fost ales la Casa Albă. În opinia analiştilor, actualul cancelar german a trecut cu bine toate aceste examene, ba chiar a reuşit să consolideze poziţia Germaniei. Acum, face din proiectul european - o ambiţie personală.
Angela Merkel, cancelarul Germaniei: Vremurile în care ne puteam baza în totalitate pe alţii s-au dus. Asta am văzut în ultimele zile. Prin urmare, nu pot decât să spun: noi, europenii, trebuie să ne luăm sorta în propriile mâini.
De departe cea mai gravă criză a fost cea a refugiaţilor. Sute de mii de oameni care au bătut la porţile Europei în vara lui 2015, alungaţi din propriile ţări de război şi foamete. Mulţi au plătit cu viaţa pentru visul de a ajunge în Occident. Printre ei, şi copii. În faţa acestor tragedii, Angela Merkel riscă totul: susţinerea partidului şi a aliaţilor europeni, anunţând că ţara sa e gata să întindă o mână de ajutor.
Din august 2015, până la sfârşitul acelui an, un milion de refugiaţi au ajuns în Germania. Încă un milion - s-a oprit în diverse alte state europene. Mulţimea copleşitoare zdruncină din temelii întreg sistemul Uniuniunii Europene, iar unele state nu ezită să o acuze că e vinovată pentru această situaţie. Acasă, Angela Merkel pierde din popularitate şi mulţi germani încep să îi reproşeze riscurile de securitate la care expune ţara. Rămâne de neclintit.
Angela Merkel, cancelarul Germaniei: Trebuie să vă spun sincer, dacă trebuie să ne cerem iertare că le-am întins o mână celor aflaţi în nevoie, atunci aceasta nu este ţara mea.
Atitudinea ei i-a convins în cele din urmă pe nemţi. În afara ţării, sprijinul acordat refugiaţilor o transformă treptat din doamna de fier a Europei, în „mama Merkel” şi mai multe personalităţi, printre care şi mulţi actori celebri, o asigură de sprijinul lor.
Richard Gere, actor: Este o persoană impresionantă. Este foarte inteligentă, foarte înţeleaptă şi calculată. Are o strălucire în ochi şi o energie delicată în jurul ei. Nu este doamna de fier. Este cât se poate de umană. Am fost incredibil de impresionat de ea.
La finalul anului trecut, politica porţilor deschise promovată de Angela Merkel a dat un nou test. În atacul terorist din târgul de Crăciun de la Berlin, şi-au pierdut viaţa 12 oameni, iar 40 au fost răniţi. La volanul camionului ucigaş - un imigrant tunisian.
În viaţa de zi cu zi, Angela Merkel este un om discret. Dacă nu ar fi fost politician, i-ar fi plăcut să fie astronaut. Mâncarea ei preferată sunt spaghetele.
Locuieşte într-un apartament obişnuit din Berlin şi are o casă la ţară unde se îngrijeşte singură de grădină. Îi place în special să cultive cartofi. A spus recent că recolta de anul acesta nu a cules-o încă, aşteaptă să treacă alegerile. Dacă le va câştiga, vom afla duminica aceasta, când aproape 62 de milioane de germani sunt chemaţi la urne. Ultimele sondaje de opinie o dau favorită. Aproape jumătate dintre alegătorii germani spun că vor vota tot cu ea.
Angela Merkel, cancelarul Germaniei: Următorii patru ani vor fi foarte importanţi. Nu ne putem permite experimente în vremuri atât de dificile. Mi-aş dori să fiu în continuare cancelarul vostru, dacă îmi acordaţi încrederea. Vă mulţumesc foarte mult!
Digi24 va transmite în direct alegerile de duminică din Germania. Cosmin Prelipceanu va modera atunci o ediţie specială transmisă din Berlin, la ora 18.00, despre scurtinul din cea mai influentă ţară a Uniunii Europene şi cum poate afecta acesta blocul comunitar, deci şi România.
- Etichete:
- germania
- alegeri
- portret
- angela merkel
- mandat
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News