Polonia respinge acuzaţiile Comisiei Europene privind reforma Curţii Supreme
Data publicării:
Polonia respinge acuzaţiile formulate de Comisia Europeană în legătură cu măsurile de reformă din cadrul Curţii Supreme instituite de guvernul conservator polonez, în răspunsul său la prima etapă a procedurii de infringement lansate de CE împotriva Varşoviei, a informat o sursă oficială poloneză, relatează PAP.
„Acesta este un document juridic detaliat de câteva zeci de pagini, având peste 90 de puncte. El prezintă întreaga istorie a disputei cu Comisia Europeană. În document, partea poloneză a respins acuzaţiile formulate de CE în legătură cu legea referitoare la Curtea Supremă. Aceasta este o prezentare legală care conduce la concluzia că moţiunea CE este nejustificată”, a spus sursa citată de agenţia de presă poloneză.
La 2 iulie, Comisia Europeană a lansat o procedură de infringement împotriva Poloniei, prin trimiterea unei scrisori de notificare oficială autorităţilor de la Varşovia, în legătură cu noua lege privind Curtea Supremă, şi le-a acordat autorităţilor poloneze un termen de 30 de zile pentru a răspunde.
Potrivit executivului UE, schimbările iniţiate de Varşovia subminează principiul independenţei sistemului judiciar, inclusiv inamovibilitatea magistraţilor, şi în acest fel Polonia nu îşi respectă obligaţiile care îi revin potrivit art.19 al Tratatului privind UE în legătură cu art.47 al Cartei Drepturilor Fundamentale a UE.
Polonia este vizată şi de o altă procedură, cea de activare a articolului 7 al Tratatului de la Lisabona, lansată în decembrie de Comisia Europeană în legătură cu temerile privind statul de drept în Polonia. Această procedură este declanşată atunci când se constată că într-un stat membru există un risc de încălcare gravă a valorilor UE şi ea poate duce la sancţiuni contra ţării respective.