Duminică sunt alegeri parlamentare din Polonia, iar sondajele indică frustrare și nemulțumire. Cu Platforma Civică la putere, economia Poloniei a sfidat criza și a crescut cu 33% în opt ani, în vreme ce zona euro a avansat cu doar 2%. În ciuda reușitelor, Platforma Civică e pedepsită. A pierdut Președinția în primăvară, iar acum e pe cale să piardă și guvernarea. Sondajele arată că ar aduna 26% din voturi, în vreme ce partidul Lege și Dreptate ar lua 36%. Sunt actorii antisistem din opoziție ale căror cuvinte sunt văzute ca o salvare a estului sărac al țării.
„Salariile mai mari și forța de muncă mai scumpă vor forța progresul și inovarea. Trebuie să continuăm pe acest drum pentru a avea succesul pe care Polonia îl merită”, spune liderul partidului Lege și Dreptate, fostul premier Jaroslaw Kaczynski, fratele fostului președinte al țării, Lech Kaczynski, cel care a murit în accidentul de avion în care și-au mai pierdut viața, în aprilie 2010, în Rusia, alți aproape 90 de oficiali și demnitari de stat polonezi.
Jaroslaw Kaczynski FOTO: wikipedia.org
Salariile crescute forţat pot scădea competitivitatea Poloniei, dar ţara are o problemă reală cu sărăcia, aşa că retorica prinde. Creşterea PIB-ul în mandatele Platformei Civice nu s-a simţit în buzunarele tuturor. Pentru una din patru familii din ţară e imposibil să-și acopere cheltuielile cu veniturile câștigate. 63% dintre oameni nu au niciun ban pus deoparte. La Varșovia și-n vestul ţării abundă mașinile germane, dar în est sunt printre cele mai sărace regiuni din toată Europa. În vest, șomajul e aproape zero, în est e aproape 20%.
„Au fost multe fabrici de textile aici, foarte multe. Acum nu mai e nimic. Croitorii lucrează pe ascuns. Brzeziny era faimos pentru industria sa textilă, dar totul a dispărut. Acum oamenii lucrează ca gunoieri”, spune Mieczyslaw Cierpisz, muncitor.
Unul din patru angajaţi polonezi lucrează pe contract temporar, e o rată dublă faţă de media Europei, iar mulţi dintre ei lucrează într-adevăr ca gunoieri, mulţumită bonusurilor speciale. Alţii sunt șomeri sau se află printre cei 2 milioane de polonezi care au plecat la muncă în străinătate. La oamenii din orașele moarte face apel opoziţia. Lege și Dreptate le promite prosperitate, dar pârghiile sunt slabe - vor să scadă vârsta de pensionare, să introducă noi taxe și să oblige băncile să convertească creditele luate în franci elveţieni, deși acestea ar marca pierderi de miliarde.
Se conturează o altfel de Polonie. Neprietenoasă cu mediul de afaceri, dușmănoasă cu băncile și supermarketurile străine și chiar cu Europa. Partidul e eurosceptic și vrea o poziţionare diferită - diametral opusă de a actualei puteri, care s-a concentrat pe atragerea fondurilor și pe creșterea investiţiilor străine. Ironia e că președintele Consiliului Uniunii Europene este un polonez - fostul premier Donald Tusk - un liberal, însă.