©FOTO: Gulliver/GettyImages
UE va lansa o investigație preliminară în legătură cu modificările pe care noul guvern conservator din Polonia le-a adus legii care reglementează funcționarea Curții Constituționale, a anunțat, miercuri, vicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmermans.
Este o primă etapă – din trei – a unei proceduri de salvgardare care vizează împiedicarea oricăror amenințări sistematice la adresa statului de drept într-un stat membru al Uniunii, un mecanism european creat în 2014, dar la care nu s-a recurs niciodată.
Decizia a fost luată în urma unei dezbateri între comisarii europeni, care a avut loc miercuri dimineață.
Premierul polonez Beata Szydlo a cerut, miercuri, opoziției să facă front unit cu puterea în fața „calomniilor” pe care țara sa le primește în străinătate.
Vicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, trimisese, la sfârșitul anului, o scrisoare Varșoviei, prin care cerea explicații cu privire la două legi controversate. Prima, adoptată în Ajunul Crăciunului, a modificat regula votului cu majoritate calificată cu care se luau deciziile Tribunalului Constituțional – unde noua putere tocmai numise cinci noi judecători – ceea ce a declanșat o controversă cu președintele acestei instanțe.
O a doua lege, votată în grabă la 30 decembrie, avea ca efect încetarea imediată a mandatelor conducerii și membrilor din consiliile de monitorizare a televiziunii și radioului public și încredința Ministerului Finanțelor mandatul de a numi noi membri în aceste instituții. Cu privire la această lege, Frans Timmermans a reamintit miercuri „îngrijorările” Comisiei, dar nu a mers mai departe.
Comisia dorește să realizeze o primă evaluare a situației, care, potrivit procedurii adoptate în martie 2014, este urmată imediat, tot în cadrul primei etape, de concluziile executivului european: există sau nu o „amenințare sistemică la adresa statului de drept”? Dacă răspunsul este pozitiv, Comisia declanșează atunci un dialog care ține loc de „avertisment”, respectivul stat membru având posibilitatea să răspundă.
„Obiectivul procedurii pe care o lansăm este să clarificăm faptele în mod obiectiv, să evaluăm situația în profunzime și să începem un dialog cu autoritățile poloneze fără avem idei preconcepute despre posibilele etape ulterioare”, a spus Frans Timmermans. „Vrem să ajutăm la găsirea unor soluții, dacă va fi necesar”, a adăugat vicepreședintele Comisiei Europene.
Strategia guvernului de la Varșovia
„Polonia este acuzată pe nedrept de lucruri care nu se întâmplă în țara noastră(...): că încalcă principiile statului de drept. Nu este adevărat. Democrația merge bine în Polonia”, a declarat, miercuri, premierul conservator Beata Szydlo în fața Parlamentului.
Premierul va prezenta poziția Varșoviei la o dezbatere în Parlamentul European, care va avea loc la 19 ianuarie, la Strasbourg.
Beata Szydlo a mulțumit de mai multe ori, în timpul intervenției din parlamentul național, liderilor tuturor grupurilor parlamentare, cu care se întâlnise marți, că au acceptat să discute „problemele interne acasă, în Polonia”, afirmând că de fiecare dată când aceste probleme au fost „exportate”, s-a terminat rău.
„Astăzi, trebuie să lăsăm deoparte divergențele, să formăm un singur front și să discutăm cum să facem ca situația internațională să fie stabilă. Mulțumesc tuturor liderilor grupurilor parlamentare că au vrut să vorbească pe o singură voce în chestiunile fundamentale”, a spus șefa executivului polonez.
Fără a contesta necesitatea de a apăra imaginea țării în străinătate, în fața unor declarații precum cele ale lui Martin Schulz, președintele socialist al Parlamentului European, care a vorbit despre posibila „putinizare” a Poloniei, deputații opoziției care au luat cuvântul au avut replici dure la discursul Beatei Szydlo.
„Nu Polonia este cea calomniată, nici cetățenii ei. Sunt partenerii noștri, care sunt îngrijorați de acțiunile dumneavoastră. Dumneavoastră vă revine responsabilitatea”, a declarat un deputat al Platformei Civice, în numele principalului partid al opoziției de centru.
La Strasbourg, „nu voi asculta umil” criticile care i se aduc Poloniei, „nu voi conduce în genunchi politica noastră externă”, a replicat premierul conservator Beata Szydlo. „Vremurile acelea au apus”, a adăugat ea.
Citiți și: