Potrivit legii, persoanele care locuiesc în apartamente sau case cu o suprafaţă care nu depăşeşte 100, respectiv 150 de metri pătraţi, îşi pot converti creditul din franci elveţieni, în zloţi la cursul din momentul semnării contractului. Decizia îi nemulţumeşte pe bancheri pentru că ar trebui să suporte 90% din diferenţa de curs valutar.
Krzysztof Pietraszkiewicz, preşedintele Asociaţiei Băncilor: Propunerile adoptate de Parlament sunt şocante. Acestea sunt propuneri care pot provoca pierderi pentru unii clienţi şi acţionari ai băncilor.
Peste jumătate de milion de polonezi au făcut credite în franci elveţieni, cele mai multe astfel de contracte fiind semnate în anii 2007 şi 2008. De atunci, însă, francul elveţian s-a apreciat cu peste 80 la sută faţă de zlotul polonez.
Dorota Zwierzchowska, clientă a unei bănci: În momentul de faţă ne gândim doar la faptul că trebuie să plătim creditul pentru casă. Toate eforturile noastre sunt concentrate asupra acestui lucru: Dumnezeule, avem de plătit o rată luna aceasta.
Michal Zwierzchowski, client al unei bănci: O soluţie satisfăcătoare ar fi dacă ne-am putea întoarce la momentul semnării contractului, dacă putem obţine condiţiile din momentul semnării şi primi creditul în zloţi.
Măsuri asemănătoare au mai fost luate doar în Ungaria, care se pregăteşte să scape de toate creditele în franci elveţieni. După discuţii cu guvernul de la Budapesta, băncile au acceptat ca, pe lângă împrumuturile ipotecare, să fie convertite în forinţi şi creditele de nevoi personale şi cele pentru autoturisme. După această conversie, împrumuturile în valută vor mai reprezenta doar 3% din total.