PE va anunţa liniile mari ale planului de negociere pentru Brexit
Data publicării:
Parlamentul European îşi va prezenta miercuri „liniile mari” ale planului de negociere pentru ieşirea Marii Britanii din UE, care nu au aceeaşi importanţă ca liniile directoare anunţate săptămâna trecută de Consiliul European. Deşi nu vor avea un rol crucial în timpul negocierilor, parlamentarii europeni sunt cei care vor ratifica după doi ani de discuţii planul de Brexit, transmite France Presse.
Parlamentul European ar urma să susţină apelul lansat deja de liderii europeni cu privire la negocierea termenilor acordului de ieşire înainte de discutarea unei noi relaţii comerciale între Londra şi Bruxelles.
Premierul Marii Britanii a propus ca negocierea divorţului şi a unui nou acord comercial să se facă în mod simultan, dar liderii europeni par să respingă această posibilitate, susţinând că o nouă relaţie poate fi negociată doar după finalizarea retragerii din UE.
Eurodeputaţii vor vota o rezoluţie la o săptămâna după ce premierul May a declanşat procesul formal de retragere a ţării din Uniunea Europeană.
„Vrem să trimitem un semnal clar că blocul comunitar este unit. Londra trebuie să înţeleagă că nu este posibilă dezbinarea poziţiei europene”, a declarat preşedintele grupului parlamentar al PPE, Manfred Weber.
Aceste „linii mari” se bucură de o susţinere nepartizană din partea PPE, PES, ALDE, GUE, precum şi a Verzilor din Parlamentul European.
„Acest vot reprezintă punctul de plecare pentru o serie de negocieri complexe şi dificile, care vor defini condiţiile ieşirii Marii Britanii”, a declarat preşedintele PE, Antonio Tajani.
Săptămâna trecută, un prim draft al acestor linii mari a fost scurs presei cu doar câteva ore înainte de declanşarea articolului 50 al Tratatului de la Lisabona.
De-a lungul celor 11 pagini ale documentului scurs presei, premierul May este avertizată că negociatorii europeni vor proteja până la capăt interesele politice, financiare şi sociale ale UE, iar poziţia Marii Britanii nu va fi atât de pozitivă după declanşarea Brexit-ului.
De asemenea, un acord de retragere a ţării, care acoperă drepturile cetăţenilor, vulnerabilităţile financiare şi graniţa irlandeză, va trebui să fie acceptat de o majoritate calificată de 72% din ţările membre, care reprezintă 65% din populaţia de peste 500 de milioane a UE.
Ulterior, acordul va trebui să fie aprobat de către o majoritate simplă în Parlamentul European.
Negociatorul Michel Barnier a spus că semnarea unui posibil acord de liber schimb va avea loc doar după ce Marea Britanie se retrage din UE. De asemenea, un asemenea document va reprezenta un „acord amestecat” şi va avea nevoie de ratificarea legislativelor naţionale din celălalte 27 de state membre, precum şi de consimţământul PE.
Parlamentul European notează că retragerea înainte de finalizarea unui acord cu privire la drepturile cetăţenilor, o reglementare financiară şi graniţa irlandeză va însemna că Marea Britanie iese automat la 30 martie 2018 din UE.
Semnarea unui acord între UE şi Marea Britanie se va face doar dacă guvernul britanic continuă să adere „la standardele prevăzute de legislaţia europeană şi de politicile blocului comunitar din domeniile mediului, schimbării climatice, luptei împotriva evaziunii fiscale, concurenţa loială, comerţ şi politică socială”.
Rezoluţia sugerează inclusiv ca cetăţenii britanici să poată aplica individual pentruj a obţine drepturile cetăţeneşti europene după Brexit.
Parlamentul European îşi exprimă speranţa ca această rezoluţie să fie luată în considerare în timpul negocierilor care vor urma de Consiliul European şi de Comisia Europeană.