Partidele din Franța încearcă să formeze un front anti-extrema dreaptă înainte de turul al doilea al alegerilor anticipate

Data publicării:
marine le pen
Partidul lui Marine Le Pen a înregistrat rezultate istorice la votul de duminică. Foto: Profimedia

Partidele politice din Franţa încearcă să construiască un front unit menit să blocheze calea spre guvernare a partidului de extremă-dreapta Rassemblement National (RN) al lui Marine Le Pen, după ce acesta a înregistrat rezultate istorice, câştigând primul tur al alegerilor parlamentare anticipate convocate de preşedintele Emmanuel Macron, relatează News.ro.

RN şi aliaţii săi au câştigat turul de duminică cu 33% din voturi, urmaţi de un bloc de stânga cu 28% şi cu mult înaintea alianţei de centru a preşedintelui Emmanuel Macron, care a obţinut doar 22%, arată rezultatele oficiale.

În timp ce pieţele financiare s-au redresat văzând că scorul RN nu a fost chiar mai mare, a fost totuşi un eşec uriaş pentru Macron, care a convocat alegerile anticipate după ce partidul său, aflat la guvernare, a fost învins de RN în alegerile pentru Parlamentul European de luna trecută.

„Sunt mulţumit, pentru că avem nevoie de o schimbare”, a declarat pentru Reuters un susţinător al RN, Jean-Claude Gaillet, 64 de ani, din bastionul nordic al lui Le Pen, Henin-Beaumont.

„Lucrurile nu s-au mişcat şi trebuie să se mişte”, spune alegătorul.

Dar alţii se tem că ascensiunea RN şi platforma sa naţionalistă vor provoca tensiuni tot mai mari în societatea franceză.

„Nu cred că oamenii îşi dau seama ce se întâmplă, se gândesc doar la costul vieţii şi la lucruri de genul acesta pe termen scurt”, a spus Yamina Addou din oraşul Oignies, aflat în apropiere.

„Mi se pare foarte trist”, a comentat ea.

Dacă RN, partid anti-imigraţie şi eurosceptic, poate forma un guvern va depinde acum de succesul cu care alte partide reuşesc să o contracareze pe Le Pen, raliindu-se în jurul celor mai bine plasaţi candidaţi rivali în sute de circumscripţii din Franţa. Macron urma să elaboreze strategia electorală împreună cu consilieri de rang înalt în cadrul unei reuniuni la Palatul Elysee în cursul zilei de luni.

Liderii alianţei de stânga Noul Front Popular şi ai alianţei centriste a lui Macron au spus că îşi vor retrage candidaţii în circumscripţiile în care un alt candidat ar fi mai bine plasat, pentru a-l învinge pe candidatul RN în turul doi de duminica viitoare. Cu toate acestea, nu a fost clar dacă un astfel de pact se va aplica întotdeauna în cazul în care candidatul de stânga face parte din partidul de extremă stânga LFI al lui Jean-Luc Melenchon, unul dintre principalii membri ai alianţei Noul Front Popular.

Melenchon este una dintre cele mai controversate figuri din politica franceză, entuziasmând şi deopotrivă îngrozind alegătorii cu propunerile sale de impozitare şi cheltuieli şi cu retorica războiului de clasă.

Ministrul de finanţe Bruno Le Maire, un aliat al partidului Macron, a exclus posibilitatea de a le cere alegătorilor să voteze un candidat LFI.

„LFI este un pericol pentru naţiune”, a declarat el pentru radio France Inter.

Marine Tondelier, un membru important al Verzilor din cadrul alianţei de stânga, a declarat la acelaşi post de radio, câteva minute mai târziu, că a fost „absolut uluită” de poziţia lui Le Maire, numind-o „laşă şi una de privilegiat”.

Succesele RN au fost salutate de naţionaliştii şi grupurile de extremă dreaptă din întreaga Europă, inclusiv Liga din Italia şi Vox din Spania. Pedro Sanchez, premierul socialist al Spaniei, a declarat în schimb că partidele de stânga ar putea încă să blocheze o victorie categorică a RN.

Analistul Ipsos Mathieu Gallard a calculat că primul tur a lăsat un potenţial de competiţii în trei pentru 306 din cele 577 de locuri care vor fi disputate în Adunarea Naţională a Franţei, subliniind amploarea incertitudinii care rămâne încă.

În timp ce aşa-numitul „front republican” împotriva extremei drepte a funcţionat în general în trecut, analiştii s-au întrebat dacă alegătorii francezi sunt în continuare dispuşi să voteze în turul al doilea conform indicaţiilor liderilor politici.

Paria de mult timp pentru mulţi francezi, RN este acum mai aproape de putere decât a fost vreodată. Le Pen a încercat să cureţe imaginea unui partid cunoscut pentru rasism şi antisemitism, o tactică care a funcţionat pe fondul furiei alegătorilor faţă de Macron, care este văzut de mulţi francezi ca fiind departe de preocupările lor cotidiene.

Un guvern condus de RN ar ridica mari semne de întrebare cu privire la direcţia în care se îndreaptă Uniunea Europeană. Grupurile pentru drepturile omului şi-au exprimat îngrijorarea cu privire la modul în care politicile sale „Franţa înainte de toate” s-ar aplica minorităţilor etnice, în timp ce economiştii se întreabă dacă planurile sale de cheltuieli mari sunt finanţabile integral.

Principalul scenariu alternativ la un guvern condus de RN ar fi un parlament rămas în suspensie, ceea ce ar putea face Franţa neguvernabilă pentru restul preşedinţiei lui Macron, până în 2027.

În circumscripţiile în care niciun candidat nu a câştigat detaşat în primul tur, primii doi candidaţi, plus orice candidat cu mai mult de 12,5% din alegătorii înregistraţi în circumscripţia respectivă, au timp până marţi seara să confirme dacă vor merge în al doilea tur.

Editor : M.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
A murit actorul preferat al lui Sergiu Nicolaescu. Doliu în filmul românesc, Ion Riţiu avea 74 de ani
Digi FM
Noile modificări ale Codului Rutier explicate. Iată ce spune Inspectoratul General al Poliției Române (IGPR)
Pro FM
Christina Aguilera a făcut furori într-o rochie mini roz. Cum arată artista după ce a slăbit 18 kilograme
Film Now
Câți bani au primit actorii din „Gossip Girl” pentru rolurile din celebrul serial. Cine se află în fruntea...
Adevarul
De ce au votat francezii cu extrema dreaptă? „Percepția de situație scapătă de sub control, umilința în fața...
Newsweek
Cine sunt pensionarii a căror pensie va fi recalculată anual? Câți ani de muncă au?
Digi FM
Viața grea l-a făcut tare! Portarul Florin Niță, despre copilăria plină de griji: "Fără părinţi, fără bunici...
Digi World
De ce-i ciupesc țânțarii pe unii oameni mai mult decât pe alții. Ce explicații au reieșit în urma mai multor...
Digi Animal World
Momentul când un elan sălbatic se alătură unor tineri la un meci de fotbal în curte. Imaginile au devenit...
Film Now
Pedro Pascal, despre scenele de luptă cu Paul Mescal în „Gladiator 2”: Prefer să fiu aruncat dintr-o clădire...
UTV
Rita Ora, aparitie indrazneata. Artista a purtat o rochie transparenta la concertul trupei Girls Aloud