Parlamentul European solicită revizuirea tratatelor Uniunii Europene. Ce modificări vor să aducă eurodeputații

Data publicării:
Imagine de sus a plenului din Parlamentul European.
Parlamentul European, sala de plen. Foto: Getty Images

Parlamentul European (PE) le-a solicitat joi statelor Uniunii Europene să convoace o convenţie pentru reformarea tratatelor europene. Printre cele mai importante obiective urmărite se numără eliminarea regulii votului unanim al statelor membre în adoptarea anumitor decizii în Consiliul UE şi acordarea dreptului de iniţiativă legislativă pentru PE.

Eurodeputații au adoptat o rezoluţie (355 de voturi pentru, 154 împotrivă şi 48 abţineri) în care precizează care suntarticolele din tratate pe care le doresc revizuite.

Rezoluţia enunţă ca obiectiv „consolidarea capacităţii de acţiune a UE” prin revizuirea procedurilor de vot sau „adaptarea competenţelor atribuite UE” în domenii precum sănătatea, energia, apărarea şi politicile economice şi sociale, scrie Agerpres, preluând EFE.

Europarlamentarii mai cer consolidarea articolului prin care pot fi disciplinate acele state membre acuzate că încalcă valorile europene, pentru „a preciza constatarea şi consecinţele” acestor încălcări.

O altă solicitare cuprinsă în rezoluţia eurodeputaţilor este să se acorde Parlamentului European prerogative sporite de negociere asupra bugetului UE şi, de asemenea, ca această instituţie europeană să primească drepturi de iniţiativă, modificare şi derogare legislativă.

Care sunt pașii următori

Cu această rezoluţie adoptată de PE, statele membre urmează să decidă prin majoritate calificată la un summit, probabil la cel din 23-24 iunie, dacă lansează convenţia pentru reforma tratatelor.

Respectiva convenţie reuneşte reprezentanţi ai statelor membre, ai parlamentelor naţionale, Parlamentului European şi Comisiei Europene pentru a elabora o propunere pentru un nou tratat al UE, pe care în final toate statele membre vor trebui să-l aprobe în unanimitate pentru a fi adoptat.

Într-un raport separat, eurodeputaţii au cerut revizuirea tratatelor UE pentru a acorda Parlamentului European „dreptul general şi direct de a iniţia legislaţie”, invocând că PE este „unica instituţie a Uniunii aleasă prin sufragiu direct” şi o „instituţie care reprezintă vocea cetăţenilor în procesul decizional al Uniunii”.

„Un drept de iniţiativă general şi direct (pentru Parlamentul European) ar consolida şi mai mult legitimitatea democratică a Uniunii, le-ar da putere (decizională) cetăţenilor Uniunii şi ar reflecta evoluţia de-a lungul timpului a competenţelor Uniunii şi a instituţiilor sale către o democraţie europeană mai puternică”, susţin eurodeputaţii.

Editor : B.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Cum arată Ștefan Hrușcă acum, la 67 de ani. Artistul este de nerecunoscut
Digi FM
Kevin Costner, vacanță în Aspen alături de fiica sa adolescentă. Actorul este tatăl a șapte copii
Pro FM
Soția lui Kanye West, într-o pelerină transparentă de ploaie, cu nimic pe dedesubt. El, cu mască pe față...
Film Now
I-a arătat imagini nud și i-a vorbit despre dependența lui de pornografie. Blake Lively l-a dat în judecată...
Adevarul
Miliardarul Jeff Bezos se căsătorește: Nuntă fastuoasă, de 600 de milioane de dolari, în Aspen, pe...
Newsweek
Ultimele vești de la Casa de Pensii despre indexarea pensiilor în ianuarie: Va veni direct majorată
Digi FM
Controversă după momentul Aurei Șova cu Marius Manole, din finala Vocea României 2024: "Respectul faţă de...
Digi World
O vedetă TikTok a murit la doar 19 ani din cauza unei boli foarte rare care afectează doar câteva sute de...
Digi Animal World
Cum arată câinele care valorează un milion de euro. A fost conceput și născut în România: „A câștigat toate...
Film Now
Scarlett Johansson nu-și dorește ca fiica sa să afle acest lucru despre ea: „Mi-e atât de rușine”
UTV
Andreea Balan si George Burcea, impreuna la serbarea fiicei lor, Ella. Au lasat in urma certurile pentru...