Chiriile din România sunt printre cele mai mici din Europa. Deși țara noastră rămâne fruntașă în UE la numărul de proprietari, sunt totuși și oameni care rămân la închirierea de case și apartamente. Mai ales în contextul în care prețurile locuințelor au crescut cu 7% în fiecare an. Și prețul chiriilor a luat-o în sus în ultimii 2 ani. A crescut cu 12% față de 2020. Însă tot nu ne apropiem de sumele pe care le găsim în alte țări.
Cele mai mari chirii din România sunt în București și Cluj, 7,5 euro pe metru pătrat. În Brașov prețurile sunt ceva mai mici, 6,60 de euro pe metru pătrat. Este important de menționat și că de la 1 ianuarie 2023 se va majora impozitarea chiriilor pentru proprietari. Adică, cei care primesc chiriași vor da mai mai mulți bani către stat.
Chirii mai mici decât în România găsim la vecinii noștri bulgari. În Burgas metrul pătrat costă mai puțin de 3 euro pe lună, în Varna 3,70 de euro, iar în capitala Bulgariei prețul este ceva mai mare, 4,60 de euro pe metru pătrat.
Și Slovenia se află la coada clasamentului, cu cele mai mici chirii – aici se plătesc pe lună, pentru metrul pătrat, mai puțin de 7 euro.
La polul opus, Parisul este orașul cu cele mai mari chirii din Europa. Francezii și nu numai plătesc peste 29 de euro pe metru pătrat. Tot peste 20 de euro plătesc și cei din Oslo, Londra, Barcelona și Copenhaga – acestea sunt, așadar, cele mai scumpe orașe, dacă ne gândim să stăm în chirie.
De asemenea, observăm că cea mai mare schimbare de la un an la altul a fost înregistrată în Barcelona. Prețurile chiriilor au crescut din 2021 cu aproape 28%. Iar într-un oraș din Ungaria cu aproximativ 27%. O creștere semnificativă este și în Varșovia. Chiriașii scot din buzunar în 2022 cu 18% mai mulți bani față de anul trecut.
Editor : A.P.