Bărbatul, un speolog experimentat, explora peştera împreună cu alţi doi colegi. Este vorba chiar de o peşteră pe care el o descoperise în urmă cu câţiva ani.
„Cei trei exploratori au coborât în peşteră până la o mie de metri adâncime, moment în care unul dintre ei a fost lovit de o piatră”, a spus Stefan Schneider, salvamontist.
Speologul a fost lovit în cap de piatră şi, chiar dacă purta cască, a suferit mai multe răni. Unul dintre colegii săi a plecat să cheme ajutoare, dar din cauza numeroaselor canioane şi puţuri verticale din peşteră, a reuşit acest lucru abia 12 ore mai târziu.
200 de oameni din Germania, Elveţia şi Austria au format imediat echipe de căutare, iar operaţiunea este în plină desfăşurare. Salvatorii speră să ajungă la bărbat în următoarele zile şi să-l scoată la suprafaţă. Un lucru foarte riscant, fiindcă este nevoie de oameni bine pregătiţi, care pot face faţă distanţei mari.
„Problema cu care ne confruntăm acum este cum să ajungem la el. Situaţia nu este aceeaşi ca într-o mină. Şi aici este întuneric dar sunt multe coridoare traversate de curenţi de aer, sunt râpe pline cu apă şi locuri foarte abrupte unde rapelul este necesar. Există de asemenea pericolul permanent al rocilor care cad, motiv pentru care operaţiunea este complicată”, a spus Roland Ampenberger, salvamontist.
Intrarea în peşteră a fost descoperită în 1995, dar exploratorii au început să o cerceteze în ultimii zece ani.