„Vrem să distrugem programul chimic al Siriei”, este primul mesaj transmis de oficialii francezi după atacul din noaptea de vineri spre sâmbătă împotriva Siriei, coordonat alături de SUA și Marea Britanie.
„Vrem să distrugem programul chimic al Siriei. Vrem încetarea focului pe teritoriul sirian. Legea și drepturile internaționale sunt pentu toți, niciun popor nu trebuie să trăiască în condițiile în care trăiește poporul sirian”, a declarat Jean-Yves Le Drian, ministrul de externe francez.
„În această noaptea, președintele țării, în coodonare strânsă cu aliații, a decis o operațiune în Siria. A vizat obiective care aparțineau programului de arme chimice. Printre țintele vizate au fost două locuri de producție, două fabrici.
Scopul nostru a fost de a distruge capacitatea Siriei de a produce și de a răspândi arme chimice. La această operațiune au contribuit forțe navale, dar și aeriene, vorbim de fregate și nave de război în Marea Mediterană. A avut loc și un raid aerian pornit din Franța.
Am decis că Rusia să fie prevenită, în acord cu aliații noștri. Un bilanț exact al acestei acțiuni va fi anunțat în orele următoare. Franța este ferm angajată în coaliția care lupta împotriva ISIS”, a declarat Florence Parly, ministrul Apărării din Franța.
Pentagonul a spus, în schimb, că a avertizat Rusia de iminența unor lovituri, dar nu i-a dezvăluit detalii despre țintele vizate.
Statele Unite, Marea Britanie şi Franţa au lansat un atac aerian coordonat împotriva Damascului, ca pedeaspă pentru folosirea armelor chimice împotriva civililor.
Ofensiva a vizat ţinte asociate cu programul de arme chimice. Preşedintele american Donald Trump a spus că scopul intervenţiei aeriene este să-l împiedice pe liderul sirian Bashar al Assad să mai folosească arsenalul chimic de care dispune.
Atacul are loc la un an de la cel precedent, ordonat tot de Donald Trump, şi tot după ce regimul de la Damasc folosise arme chimice împotriva civililor sirieni. Marea diferenţă este că atacul de azi-noapte este doar o primă etapă, iar cele trei mari puteri implicate îşi rezervă dreptul de a reveni cu atacuri, dacă vor considera necesar.
De partea lor, sirienii susţin că ar doborât 13 rachete. Chiar în momentul în care liderul american anunţa atacul, la Damasc s-au auzit explozii puternice şi a intrat în funcţiune apărarea antiaeriană.
Prima reacţie a Rusiei, aliatul Siriei, a venit de la ambasadorul rus la Washington. Acesta a declarat că atacul este o insultă la adresa preşedintelui rus, Vladimir Putin şi că vor exista consecinţe ale acestui atac. Şi Iranul, alt aliat al Siriei, a reacţionat. Teheranul acuză Occidentul că a atacat Siria, fără dovezi palpabile.