O femeie ar putea deveni premier în R. Moldova. Cine este Maia Sandu

Data publicării:
maia sandu

FOTO: Facebook

Odată ce va fi desemnată premier, Maia Sandu are la dispoziţie 15 zile pentru a-şi forma echipa. Candidatura a venit după ce partidele proeuropene au semnat acordul pentru formarea unei noi coaliţii de guvernare la Chişinău.

„Un prim-ministru bun ar trebui să fie un bun manager, un vizionar, un om liber, în sensul în care să nu se ţină de fotoliu şi să nu aibă angajamente faţă de anumite persoane sau grupuri de persoane, un membru al echipei, care ştie să asculte, un bun diplomat, şi, bineînţeles, să fie onest şi integru”, spunea săptămâna trecută Maia Sandu, într-un interviu acordat Ziarului de gardă de la Chișinău.

Schimbările la conducerea executivului de la Chișinău au intervenit după ce premierul Chiril Gaburici a demisionat luna trecută în urma unei anchete privind presupusa falsificare a unei diplome de studii. Ironic sau nu, acum, pentru funcția pe care o ocupa Gaburici este propus chiar ministrul educației.

Între timp, Uniunea Europeană a decis suspendarea finanţării pentru Republica Moldova până la formarea unui nou guvern care să poată purta negocieri cu Fondul Monetar Internaţional..

Cine este Maia Sandu

Maia Sandu (43 de ani) a absolvit în 1994 Facultatea de management din cadrul Academiei de Studii Economice din Chișinău, iar din 1995 până în 1998 a făcut studii de relații internaționale la Academia de Administrație Publică a Republicii Moldova.

În 2010 a urmat un masterat în administrație publică la Harvard Kennedy School of Government, din Cambridge, SUA. Între 2010 și 2012, a activat în calitate de consilier al directorului executiv al Băncii Mondiale, iar din iulie 2012 până în prezent este ministru al educației.

Experienţă profesională

2010 - 2012 Consilier al Directorului executiv, Banca Mondială, Washington DC, SUA

2007 - 2009 Consultant pe reforma administraţiei publice centrale, Chişinău, Moldova

2007 - Coordonator de program, Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare, Chişinău, Moldova

2005 - 2006 Director al Direcţiei generale politici macroeconomice şi programe de dezvoltare, Ministerul Economiei, Chişinău, Moldova

1998 - 2005 Economist, Oficiul Băncii Mondiale, Chişinau, Moldova

1994 - 1998 Consultant, şef adjunct de direcție, Ministerul Economiei, Chişinău, Moldova

Educaţie şi formare

iulie 2009 - mai 2010 Harvard Kennedy School of Government, Master în administraţie publică, Cambridge, SUA

septembrie 1995 - iunie 1998 Academia de Administrare Publică, Master în relaţii internaţionale, Chişinău, Moldova

septembrie 1989 - iunie 1994 Academia de Studii Economice, Facultatea de Management, Chişinau, Moldova

Limbi cunoscute

Româna

Engleza

Rusa

Spaniola

Starea civilă:

necăsătorită

(sursa: http://www.edu.md/ro/ministru/)

Maia Sandu are o imagine bună la Chișinău, ea nefiind percepută ca făcând parte din clanurile politico-financiare. Ea a reclamat în repetate rânduri starea de captivitate a statului și a blamat corupția la nivel înalt, scrie Agerpres.

„Aș avea foarte multe condiții”. Asta spunea la începutul acestei luni Maia Sandu despre o eventuală numire a sa în funcția de prim-ministru al Republicii Moldova. Printre condițiile pe care le-a enumerat atunci s-au numărat numirea unui procuror european și a unui guvernator american, scrie agora.md.

„Aș cere ca echipa să fie aleasă de mine. Cum vă imaginați să se întâmple asta astăzi? Să avem nu doar procuror european, dar și guvernator american. Sunt mult mai multe condiții care ar trebui îndeplinite și e utopic să ne gândim la lucrul acesta”, a declarat Maia Sandu.

Totuși, șefa de la Educație a mai adăugat că în situația dificilă în care se află acum țara cel care s-ar încumeta să preia conducerea Executivului ar da dovadă de mult curaj.

„Toată lumea așteptă să vină un salvator. Nu cred că asta e corect. Nu cred că un om și mai ales eu poate să vină să salveze această nație. Credibilitatea instituțiilor statului este foarte scăzută. Situația financiară este destul de proastă. Să vină un guvern foarte bun, oricum peste câteva luni va ajunge în situația în care lumea o să fie decepționată. Asta nu înseamnă că nu se merită efortul, pentru că nu vii să culegi lauri”, a subliniat Maia Sandu.

Dacă Maia Sandu va fi confirmată ca premier, ar fi pentru a treia oară când executivul de la Chișinău este condus de o femeie. Prima femeie șef de guvern din Republica Moldova a fost Zinaida Greceanîi, în 2008-2009, în mandatul președintelui comunist Vladimir Voronin.

Guvernul interimar aflat acum la putere la Chișinău este condus tot de o femeie, fostul ministru de externe Natalia Gherman.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Cum arată Ștefan Hrușcă acum, la 67 de ani. Artistul este de nerecunoscut
Digi FM
Kevin Costner, vacanță în Aspen alături de fiica sa adolescentă. Actorul este tatăl a șapte copii
Pro FM
Soția lui Kanye West, într-o pelerină transparentă de ploaie, cu nimic pe dedesubt. El, cu mască pe față...
Film Now
I-a arătat imagini nud și i-a vorbit despre dependența lui de pornografie. Blake Lively l-a dat în judecată...
Adevarul
Miliardarul Jeff Bezos se căsătorește: Nuntă fastuoasă, de 600 de milioane de dolari, în Aspen, pe...
Newsweek
Ultimele vești de la Casa de Pensii despre indexarea pensiilor în ianuarie: Va veni direct majorată
Digi FM
Controversă după momentul Aurei Șova cu Marius Manole, din finala Vocea României 2024: "Respectul faţă de...
Digi World
O vedetă TikTok a murit la doar 19 ani din cauza unei boli foarte rare care afectează doar câteva sute de...
Digi Animal World
Cum arată câinele care valorează un milion de euro. A fost conceput și născut în România: „A câștigat toate...
Film Now
Scarlett Johansson nu-și dorește ca fiica sa să afle acest lucru despre ea: „Mi-e atât de rușine”
UTV
Andreea Balan si George Burcea, impreuna la serbarea fiicei lor, Ella. Au lasat in urma certurile pentru...