O comisie a Parlamentului European a votat luni în favoarea introducerii listelor transnaţionale, idee susţinută de Franţa şi Germania, în cadrul unei reforme a sistemului electoral pentru alegerile europene, care ar urma să cuprindă mai multe etape, relatează AFP.
Comisia de afaceri constituţionale a PE (AFCO) a adoptat această propunere cu 19 voturi pentru, nouă voturi împotrivă şi nicio abţinere, potrivit unui comunicat al Parlamentului European. Următoarele alegeri europarlamentare sunt prevăzute pentru 2024.
Textul votat de AFCO prevede, de asemenea, ca alegerile europene să se desfăşoare în data de 9 mai (Ziua Europei) în toate statele membre ale Uniunii Europene, conform Agerpres.
Conform aceluiaşi text, fiecare alegător va avea două buletine de vot, unul pentru desemnarea eurodeputaţilor în circumscripţiile naţionale şi celălalt pentru eurodeputaţi din diferite ţări care s-ar prezenta la scrutin în cadrul unei circumscripţii europene unice. Un număr de 28 de eurodeputaţi suplimentari ar fi aleşi în acest fel, în plus faţă de cei 705 actuali.
Listele transnaţionale ar trebui să asigure o reprezentare geografică astfel încât cele mai mici state membre UE să nu fie dezavantajate. O nouă autoritate electorală europeană ar fi responsabilă pentru înregistrarea acestor liste.
Propunerea de reformă prevede, de asemenea, ca „fiecare cetăţean european în vârstă de peste 18 ani să aibă dreptul de a se prezenta drept candidat'' la alegerile europene. Vârsta minimă pentru a fi eligibil este de 18 ani în puţin mai mult de jumătate dintre statele membre, în celelalte pragul fiind între 21 şi 25 de ani.
AFCO urmează să se pronunţe marţi asupra unei rezoluţii care însoţeşte acest proiect de reformă. Cele două texte vor fi supuse votului în plenul Parlamentului European, „probabil'' în sesiunea din 2 - 5 mai, conform comunicatului citat.
Ulterior, propunerile vor trebui să fie adoptate cu unanimitate de cele 27 de ţări ale UE în cadrul Consiliului şi aprobate de parlamentele naţionale conform dispoziţiilor constituţionale ale statelor membre.
Ideea listelor transnaţionale, cu candidaţi veniţi din diferite ţări, fusese avansată fără succes de preşedintele francez Emmanuel Macron pentru alegerile din mai 2019. Coaliţia guvernamentală din Germania, condusă de cancelarul social-democrat Olaf Scholz, susţine o asemenea reformă.
În 2018, această propunere a fost respinsă sub impulsul principalei forţe politice europarlamentare, Partidul Popular European.
Editor : A.C.