"Franţa face tot posibilul ca Brexitul să conducă la dezintegrarea City-ului londonez" - este concluzia cu care reprezentantul centrului financiar s-a întors de la discuţiile cu politicienii francezi şi cu oficialii băncii centrale a Franţei. Avertismentele sale au fost incluse într-o notă scursă în presa britanică, o notă în care se arată şi că Franţa vrea ca rezultatul Brexitului să-i dăuneze City-ului chiar dacă Parisul nu ar avea nimic de câştigat.
Cel mai mare centru financiar din lume este pus pe masa de tăiere. Frankfurt, Dublin, Bruxelles toate vor o bucată, dar Parisul se aruncă în luptă ... din principiu. Nota reprezentantului City-ul londonez, scursă în the Mail on Sunday, arată că „Toate ţările se concentrează pe oportunităţile oferite de Brexit, dar francezii merg mai departe de atât- fac o virtute din respingerea parteneriatului cu Marea Britanie şi pare că s-ar bucura să vadă un rezultat nefavorabil City-ului londonez, chiar dacă Parisul nu ar beneficia în vreun fel."
Franţa face totuşi eforturi să atragă o parte din băncile care-ar urma să plece din Londra. Noul Guvern de la Paris a promis să taie taxele şi birocraţia din serviciile financiare, însă pentru bancheri, Franţa încă duce în spate imaginea conflictelor de muncă şi-a unei ţări ultra-protective cu angajaţii. Frankfurt se profilează până acum drept marele câştigător de pe urma Brexitului. Şi totuşi guvernul francez insistă că Parisul va fi cel mai mare centru financiar după ce Marea Britanie pleacă.
Din unghiul delegaţiei venite din City, agresivitatea Franţei la adresa Londrei a părut mai degrabă politică de stat. În nota scursă în presă, şeful delegaţiei este citat spunând că francezii joacă probabil rolul poliţistului rău, indicând că ar putea fi vorba de o strategie de negociere prin care Uniunea să se impună în faţa Londrei. Pe de altă parte, acesta vorbeste de o doză mare de anxietate în restul Uniunii, de faptul că pornirile distructive de care dă dovadă Franţa nu sunt penalizate de alte ţări, iar cele care vor o relaţie favorabilă cu City-ul sunt marginalizate.
Cele mai acide discuţii s-ar fi purtat chiar la Banca Centrală a Franţei. Acolo şeful delegaţiei, fost ministru în cabinetul lui David Cameron, spune în nota adresată Parlamentului şi Trezoreriei britanice, că a avut cea mai groaznică întâlnire din toate pe care le-a avut în Uniune. Nu sunt doar câţiva oficiali care scot colţii, ci e mai degrabă o atitudine de ostilitate generalizată la adresa Marii Britanii, o atitudine posibil alimentată şi de sosirea lui Emmanuel Macron la preşedinţie.
Nou-venitul de la Elysee a dat lumea finanţelor pe lumea politică. Ani de zile a lucrat la banca de investiţii Rothschild, iar acum experienţa de acolo pare să-i devină armă. Orientarea sa, puternic pro-europeană, s-a văzut mai ales în campanie când numea Brexit-ul „o crimă" şi avertiza că Marea Britanie va avea cu restul lumii o relaţie de servitute.
FOTO: Getty Images