Norvegia, inspirată de Brexit

Data publicării:
eu steag uniunea europeana GettyImages-457787428-1

Chiar dacă nu este membră a Uniunii, Norvegia se gândește să facă un pas mare și mai departe de ea. Ajutoarele sociale pentru străini nu mai sunt pe placul ei, iar modelul englezesc arată că se poate și fără ele.

Norvegienii vor concesii. Anual, țara lor cheltuie peste 22 de milioane de euro pe ajutoare sociale date migranților, fie că sunt beneficii pentru familii sau ajutoare pentru șomaj. Aceasta a fost una dintre condițiile apartenenței sale la Zona Economică Europeană, care îi permite să își vândă produsele pe piața unică.

Acum însă, voci din Partidul Conservator aflat la putere spun că odată cu negocierile purtate de englezi, a venit momentul ca și Norvegia să își rezolve această problemă.

Marea nemulțumire este că o mare parte din cele 22 de milioane de euro nu rămâne în țară ci e trimisă către Polonia sau Bulgaria, unde costul vieții este mai mic. Se propune, de pildă, ca ajutoarele să nu mai vină în mărime universală ci să se facă distincție între țări, ceea ce s-ar putea califica drept discriminare în cărțile Bruxellesului.

Totuși, un mic spirit naționalist se conturează în tușe tot mai groase de partea Norvegiei. Este a doua cea mai bogată țară din Europa ca PIB pe cap de locuitor, are un fond suveran de 800 de miliarde de euro, rezerve uriașe de petrol, educație gratis, sănătate gratis și cam tot ce-i trebuie s-o califice drept magnet pentru migranți. E un statut care alimentează o doză de precauție cu privire la est-europeni și în general la membrii mai săraci ai Uniunii.

Bloomberg arată că o parte din membrii Parlamentului norvegian vor un acord pe modelul celui negociat de premierul englez David Cameron. Totuși, să scape de influența Bruxellesului nu este ușor. Sunt puține lucruri de pus pe masa negocierilor deoarece Europa nu are mare lucru de pierdut, tocmai fiindcă Norvegia nu face parte din blocul comunitar.

Încă, actuala stare de fapt nu mulțumește țara care contribuie anual cu aproape 900 de milioane de euro la proiectele europene, a adoptat 75% din legile Europei și nu are niciun cuvânt de spus la desenarea lor.

Există, bineînțeles, și plusuri, 60% din schimburile comerciale ale Norvegiei sunt cu țările UE. Totuși, și relația oficializată pe jumătate se poate rupe sau din contră, se poate schimba în bine. Totul depinde de cum se va negocia arhitectura Uniunii în viitor în condițiile în care Brexitul ar putea deschide calea altor țări să ceară alte concesii.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
NASA a surprins o imagine rară deasupra Pământului, în troposferă...
Digi FM
Un american și-a dus soția la un magazin din Brașov, iar imaginile sunt virale. Reacția acestuia când vede...
Pro FM
Închisoarea l-a schimbat complet pe Sean „Diddy” Combs. Rapperul „a slăbit” și „a albit” în cele trei luni de...
Film Now
Tom Hanks insistă că „e într-o formă bună”, în ciuda apariției care i-a îngrijorat pe fani. S-a zvonit că...
Adevarul
Amantlâc în fotbalul mare: viitoarea nevastă i-a bătut la ușă amantei în miez de noapte
Newsweek
Bucura Oprescu care a garantat indexarea pensiilor reconfirmată ministrul muncii. Își ține cuvântul?
Digi FM
Fiica lui Mircea Diaconu rupe tăcerea după moartea actorului: „Nu a murit de cancer de colon”
Digi World
O vedetă TikTok a murit la doar 19 ani din cauza unei boli foarte rare care afectează doar câteva sute de...
Digi Animal World
Cum arată câinele care valorează un milion de euro. A fost conceput și născut în România: „A câștigat toate...
Film Now
Jennifer Lopez, fotografiată la cumpărături cu Emme, pe care a prezentat-o cu pronume neutru acum doi ani
UTV
Andreea Balan si George Burcea, impreuna la serbarea fiicei lor, Ella. Au lasat in urma certurile pentru...