Noi negocieri pentru acordul UE-Canada

Data actualizării: Data publicării:
Canadian Government Faces No-Confidence Vote
Foto: Parlamentul Canadei Gulliver/ Getty Images

Oficialii belgieni vor continua, miercuri, discuţiile cu Valonia pentru acordul economic cu Canada. Ministrul de Externe al Belgiei, care conduce echipa de negociatori, speră să găsească o poziţie comună cu guvernul socialist valon, care apoi să fie discutată la nivel european.

Șeful executivului regional al Valoniei spune că doar peste câteva săptămâni s-ar putea ajunge la un acord cu Bruxelles-ul.

Valonii refuză în continuare CETA

La Bruxelles au avut loc marți seară negocieri intense între guvernul federal belgian şi regiunile autonome ale regatului, pentru a permite guvernului de la Bruxelles să semneze tratatul cu partea canadiană.

Vreau să fiu foarte clar. Deja am primit trei ultimatumuri şi nu vom accepta un al patrulea, indiferent din partea cui ar veni. Dacă vom primi un al patrulea ultimatum, vom opri negocierile. Nu acceptăm să decidem sub presiune”, a spus premierul regiunii Valonia, Paul Magnette.

Deşi liderii valoni au spus în repetate rânduri că nu se opun în principiu unui acord comercial între Uniunea Europeană şi Canada, mulţi politicieni europeni nu ezită să-şi arate iritarea faţă de încăpăţânarea valonilor.

Valonia, o regiune belgiana cu 3,6 milioane de locuitori a reuşit să supere multa lume în Parlamentul European.

„În acest moment, nu mai e vorba despre democraţie. E vorba despre politica internă a Belgiei. Şi din cauza politicii interne a Belgiei, suntem ostaticii unei minorităţi covârşitoare, nu ai unei majorităţi”, a reclamat europarlamentarul lituanian, Artis Pavbriks.

Marele motiv de îngrijorare în Parlamentul European și în Eniunea Europeană este cum vor arăta negocierile pentru Brexit în următorii doi ani dacă acest tratat a eșuat după șapte ani de negocieri.

„Eu aş compara eşecul CETA cu un al doilea Brexit. Are aceleaşi implicaţii negative pentru Uniune. Multe ţări membre vor spune "ei bine, oficialii din Bruxelles nu pot face nimic, aşa că trebuie să facem ceva pe cont propriu"”, a adăugat Artis Pabriks.

Pe de altă parte, există politicieni care susţin că blocajul valon nu este un episod accidental. Dimpotrivă...

Şapte ani de muncă nu ne putem permite să aruncăm pe apa sâmbetei. Nu sunt singurul care crede că ne aflăm la începutul unei noi lumi a comerţului internaţional. Această nouă lume este în care cetăţenii au întrebări nelămuriri şi îngrijorări”, a explicat europarlamentatul UDMR/PPE, Iuliu Winker.

Ridicarea vizelor pentru Canada, o miză pentru România și Bulgaria

Semnarea acordului comercial dintre Uniunea Europeană şi Canada ar permite ridicarea vizelor pentru români în două etape. De la 1 mai 2017 pentru cei care au mai călătorit în Canada, iar de la 1 decembrie pentru toţi cetăţenii. Totul depinde însă de Valonia, regiunea francofonă a Belgiei cu trei milioane şi jumătate de locuitori, care-i ţine de o săptămână în şah pe toţi ceilalţi 500 de milioane de europeni. Somat să decidă rapid dacă acceptă sau nu tratatul CETA, Guvernul valon s-a opus.

Valonii vor garanţii, în special pentru protecţia fermierilor, a investiţiilor şi în faţa multinaţionalelor. De cealaltă parte, susţinătorii CETA laudă beneficii economice fără egal: o creştere cu 20% a schimburilor comerciale dintre Uniunea Europeană şi Canada şi 12 miliarde de euro în plus la bugetul UE.

Uniunea Europeană a dat Belgiei un ultimatum să ia până luni seară o decizie privind semnarea acestui acord, ultimatum despre care șeful guvernului valon, Paul Magnette, a apreciat că „nu este compatibil cu procesul democratic”, scrie Agerpres.

După ce România și Bulgaria și-au ridicat obiecțiile cu privire la tratatul CETA, în urma acordului la care au ajuns cu Canada în chestiunea liberalizării regimului de vize, toate statele din UE și-au dat consimțământul pentru încheierea acestui tratat, cu excepția Belgiei, ce are nevoie de acordul tuturor celor cinci entități federale componente. Nemulțumită de mai multe prevederi ale tratatului, în special de cele referitoare la arbitrajul disputelor comerciale între companii și guverne, regiunea Valonia a respins acordul ce urma să fie semnat la summitul UE - Canada programat pentru joi.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Semne care indică trăsături psihopatice: de la carismă, manipulare și...
Digi FM
Ce se ascunde în spatele lui Călin Georgescu? Ce partid îl susține, de fapt
Pro FM
Jennifer Lopez a pus pe ea cea mai scurtă fustă din dulap și a asortat-o cu cizme peste genunchi. 55 de ani...
Film Now
Brigitte Nielsen, fosta nevastă a lui Sylvester Stallone, la plajă cu soțul cu 15 ani mai tânăr. Blonda s-a...
Adevarul
Românii fac haz de necaz, după rezultatele din primul tur al alegerilor: „Marcele, găsește-ți diploma de bac...
Newsweek
În ce zile intră pensia în decembrie? Care pensionari vor primi vești foarte proaste?
Digi FM
Ștefan Mandachi regretă că l-a susținut pe Călin Georgescu: „Am greșit. Trebuia să fiu mult mai atent”
Digi World
Metoda scandinavă care promite un somn bun. Ce să schimbi dacă împarți patul cu cineva
Digi Animal World
Cum reacționează un câine atunci când e certat de stăpân pentru năzbâtia făcută. Imaginile sunt virale
Film Now
Jane Seymour își poartă cu mândrie ridurile și zâmbetul. Superbă și tonică la 73 de ani, într-o rochie...
UTV
Dorian Popa a fost condamnat dupa ce a condus sub influenta drogurilor. Ce pedeapsa a primit celebrul vlogger