Printre primii politicieni britanici care au votat joi, în Marea Britanie, la alegerile europarlamentare 2019 a fost Nigel Farage, eurosceptic, susţinător vehement al Brexit şi cunoscut românilor pentru criticile aduse muncitorilor din estul Europei ajunşi în Regatul Unit. În declaraţiile făcute la secţia de vot, Farage a speculat din plin faptul că guvernanţii nu au fost capabili până acum să ducă la bun sfârşit despărţirea de Uniunea Europeană.
- Trebuie să înţelegeţi că este dificil pentru francezi să înţeleagă că votaţi pentru alegerile europene, deşi aţi votat să părăsiţi Uniunea Europeană? l-a întrebat un reporter pe Nigel Farage.
- E foarte dificil pentru toată lumea să înţeleagă. Să fim clari: am votat să ieşim (din UE, n.r.) şi cu toate acestea, trei ani mai târziu, Guvernul şi Parlamentul au eşuat în a realiza (Brexit, n.r.), încălcându-şi promisiunile şi de aceea participăm la aceste alegeri. Este o prostie, a răspuns liderul partidului Brexit.
- Azi, votaţi să ajungeţi în Parlament, dar, în acelaşi timp, veţi părăsi Parlamentul cât mai curând posibil...
- Să sperăm că pe 31 octombrie. Sper să am cel mai scurt mandat de parlamentar din istorie. Acesta este planul! a mai spus Nigel Farage.
La aproape 3 ani după ce au decis ieşirea din Uniunea Europeană, britanicii sunt chemaţi la votul pentru configurarea viitorului Parlament European. Este un scrutin la care Marea Britanie nu ar mai fi trebuit să participe, dacă ar fi ieşit din Uniunea Europeană pe 29 martie, aşa cum era stabilit. Următoarea dată a despărţirii este 31 octombrie. Până atunci, Regatul Unit va trimite în Parlamentul European 73 de eurodeputaţi.
În Marea Britanie criza politică se adânceşte, pe fondul nemulţumirilor legate de blocajul Brexit. Un nou ministru a demisionat din guvernul condus de Theresa May, exasperat de propunerile acesteia în ce priveşte acordul pentru ieşirea din UE. Presa din Regat scrie că vineri ar putea demisiona chiar Theresa May după ce parlamentarii britanici au respins noul ei plan pentru părăsirea Uniunii Europene, pe care l-au catalogat drept superficial.