Negocieri BREXIT | Veşti proaste pentru românii care vor să meargă în Marea Britanie

Data publicării:
londra bun
Foto: Shutterstock

Londra e gata sa ia cea mai dură poziţie posibilă cu privire la drepturile imigranţilor europeni după Brexit. Libera circulaţie se va încheia odată cu ieşirea Marii Britanii din Uniune, iar accesul europenilor la joburile de acolo va fi puternic limitat. Planul apare într-un document guvernamental scurs în presă, un document în care se arată şi că europenii slab calificaţi vor putea sta în Marea Britanie cel mult doi ani. Măsurile ar lovi disproporţionat muncitorii din România şi Bulgaria. Şi asta fiindcă mai bine de un sfert dintre europenii care au emigrat anul trecut în Marea Britanie au venit din aceste două ţări.


Europenii slab calificaţi vor putea locui în Marea Britanie maximum doi ani de zile, iar cei care au calificare superioară, între 3 ani şi 5 ani. Măsura apare într-un document al Ministerului britanic de Interne obţinut de The Guardian, în care se schiţează o reaşezare totală a politicii referitoare la imigraţie.

După Brexit, cetăţenii Uniunii Europene vor putea intra în Marea Britanie doar cu paşaportul, arată draft-ul, iar cărţile lor de identitate naţionale nu vor mai fi acceptate la punctele vamale.

Pentru a rămâne în ţară mai mult de câteva luni, vor trebui să obţină permise biometrice de rezidenţă care vor fi mai greu de obţinut decât sub actuala legislaţie. Dacă acum imigranţii trebuie să demonstreze că lucrează sau că îşi caută un loc de muncă, după Brexit ar urma să fie impusă o limită minimă de venituri, astfel încât oamenii să demonstreze că se pot întreţine singuri. Deşi se promite un prag rezonabil, este posibil să le pună totuşi probleme românilor, bulgarilor şi în general celor veniţi din ţările mai sărace ale Uniunii. Pe de altă parte, măsura ar bloca şi aşa-numitul turism pentru ajutoare sociale care a fost cap de agendă politică pentru susţinătorii Brexitului.

Nu s-ar opri însă doar abuzurile, ci şi venirea muncitorilor de bună-credinţă. Oficialii Guvernului au refuzat să comenteze documentul scurs în presă, dar au spus în repetate rânduri că planul este să reducă migraţia netă de la aproximativ 250 de mii de oameni cât a fost anul trecut, la mai puţin de o sută de mii de oameni. Pentru a ajunge acolo s-ar putea restrânge nu doar drepturile de rezidenţă, arată draftul, ci s-ar ridica şi bariere în piaţa muncii. Britanicii ar avea priorioritate la angajare în faţa europenilor, iar companiile ar trebui să-şi ocupe poziţiile vacante cu forţă de muncă locală ori de câte ori este posibil. Legal, pârghii similare pentru controlul migraţiei deja există, însă ar urma întărirea lor.

Guvernul a recunoscut că se gândeşte de pildă la o taxă de 1.000 de lire sterline pe an pentru fiecare european angajat de companiile britanice. Sunt costuri suplimentare pentru mediul de afaceri care ar urma să aibă acces la muncitori mai puţini şi mai scumpi.

Divorţul de Europa se plăteşte însă de ambele părţi şi nu se plăteşte doar cu bani. Dreptul imigranţilor de a-şi aduce familia în Marea Britanie ar urma să fie limitat, se arată în document. S-ar oferi totuşi acces rudelor de gradul întâi şi partenerilor de lungă durată ai rezidenţilor străini, dar chiar şi aşa „The Guardian” estimează că mii de familii ar putea fi astfel dezbinate.

Susţinătorii unui Brexit dur sunt singurii care simt că se face dreptate. Sunt însă şi parlamentari britanici care spun că abordarea este pur şi simplu cinică şi că se dă dovadă doar de răutate.

La mijloc sunt 3,2 milioane de cetăţeni europeni care trăiesc în Marea Britanie, iar jonglarea cu statutul lor incită la răzbunare. De la Bruxelles sunt deja oameni din echipa de negociere a Brexitului care au ieşit să spună că poziţia Londrei adânceşte neîncrederea dintre cele două tabere. Iar suspiciunea creşte într-un moment oricum delicat, în care negocierile nu ajung la niciun consens şi-n care, mai grav, apar semnale că Marea Britanie nu e pregătită să plece.

Toată ţara a ajuns să se îndoiască de competenţa celor de la Ministerul de Interne când luna trecută au trimis din greşeală scrisori de deportare către o sută de europeni. Oamenilor li se ordona practic să plece din Marea Britanie şi li se spunea că pot fi reţinuţi de poliţie, deşi toţi locuiau acolo legal. În ciuda stângăciilor, guvernul e convins că poate implementa o politică antiimigraţie nu doar complet nouă, ci şi foarte amplă.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Orașul din România acoperit de zăpadă la mijloc de noiembrie. Ninge fără oprire de....
Digi FM
Motivul pentru care Fuego nu s-a căsătorit până la 48 de ani: “Când ajungem în camera noastră, suntem niște...
Pro FM
Cheryl Cole, solista care l-a făcut tată pe Liam Payne, îndurerată la înmormântarea cântărețului. Mesajul din...
Film Now
Selena Gomez dezvăluie cel mai bun sfat pe care l-a primit de la o femeie: „Chiar funcționează!”
Adevarul
Americanii care vor să fugă de Trump și-au găsit refugiu în Sardinia. Orașul în care o casă costă 1 euro
Newsweek
Pensie mai mare la Mica Recalculare cu o condiție. De unde poate fi luat documentul?
Digi FM
Denis Drăguș, împăcare neașteptată cu familia sa, cu care nu mai vorbise de cinci ani. Tatăl atacantului: „Am...
Timothée Chalamet
Timothée Chalamet oferă „performanța anului” în filmul biografic despre Bob Dylan, spun criticii. Se pronunță...
Digi Animal World
Un bărbat s-a deghizat în crocodil și a încercat să-i atragă atenția unui aligator adevărat. Imaginile sunt...
Film Now
Joaquin Phoenix, gesturi atente și priviri pline de iubire pentru soția lui, Rooney Mara. Discreți și...
UTV
Ethan Slater, iubitul Arianei Grande, a picat spectaculos la premiera filmului Wicked. Momentul viral care a...