Moţiunea care îl vizează pe şeful Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, vine la nici două luni după ce europarlamentarii care azi îl contestă au dat aviz noului executiv european. Schimbarea de poziţie nu este însă întâmplătoare. La începutul acestei luni, o investigaţie jurnalistică internaţională dezvăluia că Guvernul din Luxemburg este implicat într-un caz de evaziune fiscală prin înţelegeri secrete cu 350 de companii multinaţionale. Acordurile, încheiate între 2002 şi 2010, perioadă în care premier al Luxemburgului era chiar Jean Claude Juncker, le-ar fi permis companiilor să îşi transfere profiturile în această ţară, unde au beneficat de taxe mai mici decât în alte state europene.
„Acesta este ultimul lucru de care au nevoie autorităţile europene în acest moment. Avem două, poate trei economii care merg în Europa”, spune economistul Richard Hunter.
Dezvăluirile din presa occidentală pun presiune asupra actulului şef al Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, în contextul în care, candidatura sa la funcţia de preşedinte al Comisiei Europene a fost contestată îndelung de mai multe state membre ale Uniunii Europene, în special de Marea Britanie.
„Nimic din trecutul meu nu demonstrează că am vrut să organizez un sistem de evaziune fiscală în Uniunea Europeană”, a declarat Jean-Claude Juncker.
Rămâne de văzut dacă Jean Claude-Juncker va reuşi să îi convingă pe toţi aleşii europeni de bunele sale intenţii. Pentru a trece, moţiunea are nevoie de două treimi din voturile eurodeputaţilor.
Partidul Popular European şi grupul social-democraţilor au anunţat că îl vor susţine pe Jean-Claude Juncker.