În Turcia, scandalul de corupţie în care sunt implicaţi mai mulţi oficiali de rang înalt intensifică protestele de stradă. Mii de oameni cer la Istanbul demisia premierului, acuzat că protejează o reţea de corupţie la nivel înalt. În încercarea de a-şi păstra scaunul, prim-ministrul a schimbat zece miniştri. Noi manifestaţii de amploare au loc vineri la Istanbul, dar şi la Ankara.
ACTUALIZARE ora 8:00 Mii de oameni sunt aşteptaţi să protesteze şi vineri în Piaţa Taksim din Istanbul. Manifestaţii similare sunt programate şi la Ankara.
---------------------------------
„Corupţia este peste tot! Rezistenţa este peste tot!”, au scandat joi miile de manifestanţi la Istanbul. Poliţia a folosit gaze lacrimogene şi tunuri cu apă ca să împrăştie demonstranţii care îl acuză pe premierul turc că muşamalizează dosare în care oficiali de rang înalt sunt acuzaţi de corupţie.
După demisia de ieri a trei miniştri din guvernul islamo-conservator, alţii, asupra cărora planează suspiciuni de fraudă, au fost schimbaţi la ordinul prim-ministrului.
„Unii miniştri au demisionat din cauza evenimentelor din ultima vreme, alţii au contestat alegerile locale, iar alţii au fost schimbaţi pentru ca aşa am decis eu”, a spus Recep Tayyip Erdogan cu această ocazie.
Înlocuirea a zece miniştri nu este suficientă însă pentru a potoli furia turcilor. „Această măsură nu este suficientă. Premierul trebuie să-şi dea demisia. Acest scandal nu poate fi acoperit”, spune un protestatar.
Acuzaţiile de corupţie au ieşit la iveală după ce 24 de persoane au fost arestate şi acuzate că au luat mită pentru a facilita diverse proiecte de afaceri. Printre cei ridicaţi de poliţişti se află şi preşedintele băncii de stat Halkbank din Turcia, Hasan Cebeci. În casa lui, anchetatorii au găsit 4,5 milioane de dolari, pe care bancherul nu i-a putut justifica.
Ministrul turc de Interne, Muammer Guler, şi cel al Economiei, Zafer Caglayan, au demisionat miercuri dimineaţă, după ce fiii lor au fost arestaţi preventiv într-un caz de corupţie şi fraude.