Foto: Gulliver/ Getty Images
De asemenea, ministrul a criticat planul unei mai mari integrări a zonei euro și ideea unui „mic Schengen”.
„Ne dorim o Uniune Europeană cu state libere și egale. Calea prin care se ajunge la asta nu este cea a unei Europe cu două viteze. Susținătorii unei mai mari integrări a zonei euro doresc o gestionare economică coordonată și, de fapt, o uniune politică. Însă, astăzi nu există o metodă corectă și democratică de a alege lideri credibili ai unei astfel de uniuni politice. Ideea unui 'mic Schengen' se referă la țările din vechea Europă, regiunea noastră nu este luată în considerare”, a declarat ministrului polonez.
Ministrul a dat asigurări că Polonia se opune ideii unui „mic Schengen”.
„Practica bazată pe principiul 'mai multă Europă', și mai puțin control democratic al acțiunilor sale, conduce către eroziunea sa”, a subliniat șeful diplomației poloneze.
Guvernul conservator polonez, la putere de trei luni, face obiectul unei anchete preliminare a Comisiei Europene cu privire la reforma controversată a Tribunalului Constituțional, prima etapă a unei proceduri europene care vizează să garanteze că statul de drept nu este amenințat într-o țară membră.
Waszczykowski, care a salutat în termeni generali prezența sporită a NATO pe flancul estic al Alianței, a denunțat totodată „politica de forță” a Rusiei, care vizează, în opinia sa, „să modifice ordinea internațională stabilită după încheierea Războiului Rece”.
Cu toate acestea, el a pledat pentru relații „pragmatice" și pentru „menținerea canalelor de comunicare" cu Moscova.
„Noi nu ne opunem reuniunii Consiliului NATO-Rusia, cu condiția ca unul din subiectele de dezbatere să fie chestiunea Crimeii și războiul din estul Ucrainei", a mai spus ministrul polonez.