Ministrul delegat pentru Afaceri Europene, George Ciamba, anunţă, într-o postare pe Twitter, că românii care locuiesc în Marea Britanie vor avea timp până la finalul anului 2020 să se înregistreze pentru statutul de rezidență, informează Mediafax.
„Vești însorite de la Londra, în pofida ceții Brexit. Cu ocazia unei convorbiri telefonice, ministrul de stat pentru Europa, Chris Pincher, a reconfirmat drepturile cetățenilor europeni/români care locuiesc în Marea Britanie, chiar și în cazul unui Brexit fără acord, l-am asigurat de reciprocitate în ceea ce privește cetățenii britanici. (...) Angajamentele Guvernului Marii Britanii sunt confirmate, toți cetățenii europeni/români care locuiesc în Marea Britanie la data Brexit au timp până la 31 decembrie 2020 să se înregistreze pentru statutul de settled or pre-settled, drepturile lor sunt menținute”, a scris George Ciamba, pe Facebook.
Până acum s-au înregistrat peste 141.000 de cetățeni români, fiind a doua cea mai numeroasă comunitate care a depus cereri pentru noul statut. După data retragerii, cetățenii români care nu locuiesc în Marea Britanie vor putea intra în continuare fără viză în Marea Britanie, cu pașaportul sau cartea de identitate, pentru vizite scurte, de până la trei luni.
Guvernul britanic a renunțat la planul de a anula libertatea de circulație pentru imigranții din state UE imediat după producerea Brexit și va acorda cetățenilor europeni drept de ședere temporară pe o perioadă de trei ani, informează agenția de știri Reuters.
Anunțul făcut luna trecută de Guvernul de la Londra privind anularea bruscă, imediat după Brexit, a dreptului automat al cetățenilor UE de a locui și munci în Marea Britanie, a provocat confuzie.
„Libera circulaţie care există în prezent se va încheia pe 31 octombrie, când Marea Britanie va ieşi din Uniunea Europeană”, a anunțat Priti Patel, noul ministru britanic de Interne, în luna august.
„Cetățenii UE care ajung în Marea Britanie până la finalul lui 2020 vor putea rămâne în această țară până în decembrie 2023”
Organizaţia care îi reprezintă pe imigranţii din ţări UE aflaţi în Marea Britanie, The3million, a avertizat că o astfel de măsură ar genera „discriminare”.
Însă Guvernul de la Londra a fost nevoit să renunțe la această abordare în contextul avertismentelor că planul ar putea fi contestat în justiție de unii dintre milioanele de imigranți UE.
Potrivit unui mecanism de reglementare a șederii temporare, cetățenii UE care ajung în Marea Britanie până la finalul lui 2020 vor putea rămâne în această țară până în decembrie 2023.
Premierul Boris Johnson a adoptat o abordare dură faţă de Uniunea Europeană, respingând Acordul Brexit elaborat de fostul Cabinet Theresa May cu Bruxellesul şi afirmând că Marea Britanie se va retrage din Blocul comunitar pe 31 octombrie 2019 cu sau fără un nou tratat.
La rândul său, Uniunea Europeană a refuzat renegocierea Acordului Brexit şi a avertizat că va introduce controale la frontiera cu Marea Britanie în cazul producerii unui Brexit fără acord.
Editor web: Liviu Cojan