Franța nu este convinsă că România şi Bulgaria pot garanta securitatea la granițe, care, odată cu primirea în Schengen, vor deveni frontierele externe ale acestui spaţiu.
„Persoanele care vin din afara Europei ar putea intra în Bulgaria şi în România, apoi ar putea intra liber în restul Europei. Există o problemă acolo, trebuie să fim siguri că Bulgaria și România au mijloacele pentru a verifica acest lucru. Vom decide până la sfârşitul anului, dar deocamdată mi se pare că aceste condiții nu au fost întrunite”, a declarat Laurent Fabius, ministrul francez de Externe.
La Bucureşti, premierul Victor Ponta respinge declaraţiile oficialilor francezi. „Ne-am făcut treburile, avem tot ce ţinea de România în regulă. Mai departe, oamenii politici sunt la fel de ipocriţi în toate ţările”, a spus el.
În Franţa a fost lansată o dezbatere aprinsă pe tema acceptării României şi Bulgariei în Schengen, după ce ministrul de Interne a declarat că imigranţii romi nu pot fi integraţi şi trebuie trimişi în ţările de origine, iar această problemă va fi luată în considerare în procesul de extindere a spaţiului de liberă circulaţie. Manuel Valls nu ratează nicio ocazie pentru a-şi face auzită vocea.
„Numărul cetăţenilor români anchetaţi a crescut semnificativ şi priveşte în special capitala”, a subliniat Manuel Valls.
Oficialul francez a făcut referire la perioada 2008-2011, când la putere era un alt guvern, şi a ţinut să precizeze că, în 2012, graţie măsurilor sale, infracţionalitatea a început să scadă. Problema romilor a provocat disensiuni în guvernul de la Paris, pentru că sunt şi miniştri care dezaprobă măsurile ministrului de Interne, chiar dacă acesta este susţinut de preşedintele Francois Hollande.