Mii de protestatari au cerut sâmbătă demisia președintelui Muntenegrului, Milo Djukanovici
Data actualizării: Data publicării:
Mii de muntenegreni au demonstrat sâmbătă la Podgoriţa cerând demisia preşedintelui Milo Djukanovici şi a guvernului, pe care îi acuză de abuz în serviciu, corupţie şi clientelism, acesta fiind al cincilea protest organizat în ultimele două luni, informează agenția Reuters, preluată de Agerpres.
Mulţimi de protestatari conduse de activişti civici şi studenţi au mărşăluit prin centrul capitalei scandând lozinci precum „Milo hoţ” sau „Noi suntem statul”.
Protestele au fost declanşate după ce Dușko Knezevici, om de afaceri şi fost aliat al lui Djukanovici, l-a acuzat pe şeful statului - aflat la putere de foarte mult timp - , precum şi formaţiunea sa politică, Partidul Democratic al Socialiştilor (DPS), de abuz în serviciu şi înţelegeri financiare obscure.
Atât Djukanovic, cât şi DPS au negat acuzaţiile, dar au declarat că protestele sunt legitime atât timp cât nu devin violente.
„Vrem schimbări şi, după 30 de ani, cred că fiecare cetăţean înţelege ... că ultimul dictator trebuie să plece”, a declarat protestatara Ana Vujosevic, de 45 de ani, din Podgoriţa.
În vârstă de 57 de ani, Milo Djukanovic se află de trei decenii în fruntea micului stat adriatic cu o populaţie de 650.000 de locuitori, în calitate de prim-ministru sau de preşedinte. El a fost colaborator apropiat în anii 90 al fostului președinte sârb Slobodan Miloșevici, care a murit în martie 2006 în timp ce era judecat pentru crime de război de tribunalul de la Haga. Partidul său, Partidul Democratic al Socialiștilor, este ramura muntegreană a fostului Partid Conunist Iugoslav. Odată cu trecerea anilor și schimbarea regimurilor, Milo Djukanovici s-a transformat într-un campion al democrației și a militat pentru intrarea țării sale în NATO.
Protestatarii au declarat că doresc ca partidele de opoziţie să se ţină departe de aceste mitinguri, conform opiniei exprimate de unul din liderii protestelor, activistul civic Dzemal Perovici, care a invocat certurile frecvente din cadrul opoziţiei - o parte din aceasta fiind prorusă - şi neîncrederea populaţiei în formaţiunile care o reprezintă.
Procurorii muntenegreni l-au acuzat pe Knezevici de fraudă şi spălare de bani şi au emis un mandat de arestare internaţional pe numele bancherului care a fugit în Marea Britanie. Knezevici a declarat că urmează să aducă dovezi suplimentare despre presupusa corupţie la nivel înalt a preşedintelui Djukanovici şi a aliaţilor săi.
Muntenegru este membru al NATO şi candidat la aderarea la UE. Înaintea aderării, Muntenegru trebuie să elimine mai întâi crima organizată, corupţia, clientelismul şi birocraţia.