Merkel afirmă că Europa trebuie să fie unită în faţa Chinei, Rusiei şi SUA
Data publicării:
Europa trebuie să fie unită pentru a lua o poziţie fermă în faţa provocărilor impuse cele trei rivale la nivel global – China, Rusia şi SUA – consideră cancelarul german Angela Merkel, relatează The Guardian.
Într-un interviu acordat Suddeutsche Zeitung distribuit şi preluat de The Guardian, Merkel a afirmat că Europa trebuie să fie unită.
„Nu încape îndoială că Europa trebuie să se repoziţioneze într-o lume schimbată. Vechile certitudini de după război nu se mai aplică”, a afirmat Merkel în biroul ei de la Berlin.
Ea a adăugat: „Ei (China, Rusia şi SUA) ne forţează, în repetate rânduri, să găsim o poziţie comună. Acest lucru este dificil de multe ori având în vedere interesele noastre diferite. Însă facem acest lucru – gândiţi-vă, de exemplu, la politica noastră cu privire la conflictul din Ucraina”.
„Politicile noastre din Africa, de asemenea, au o strategie comună, ceea ce nu ar fi fost de crezut acum câţiva ani. Aşa că progresăm pas cu pas. Totuşi, puterea noastră politică nu este încă la acelaşi nivel cu ea economică”, susţine Merkel.
De asemenea, Merkel consideră că Brexitul este cel mai important moment european din ultimii ani, însă acum mingea este în terenul britanicilor: „Pentru ca Marea Britanie să părăsească UE, trebuie să existe o majoritate parlamentară în Londra în favoarea a ceva, nu doar împotriva”.
Cea mai mare îngrijorare a lui Merkel rămâne criza de mediu, ea dorind să găsească destule resurse economice pentru a gestiona acest moment dificil.
„Mulţi sunt îngrijoraţi de Europa, inclusiv eu. De aceea simt că sunt responsabilă să mă alătur altora pentru a mă asigura că Europa are un viitor”, a afirmat Merkel.
Ea a recunoscut pericolul populismului care este în creştere în Europa şi a precizat că blocul de centru-dreapta din care face parte nu va fi niciodată deschis pentru populişti de extremă-dreapta precum Matteo Salvini.
„Este o perioadă în care trebuie să muncim pentru principiile şi valorile noastre fundamentale. Şefii de stat şi de guvern vor decide cât de departe vor lăsa populismul să meargă sau dacă suntem dispuşi, într-un final, să preluăm responsabilitatea”, a afirmat Merkel.
Ea a precizat că Germania are ca scop să devină o ţară fără emisii de carbon până în 2050 însă a avertizat că pentru ca ţările europene să ajungă la acest obiectiv este nevoie să se redeschidă o dezbatere cu privire la tehnologie de capturare şi depozitare a carbonului.