Ajutor pe termen lung. Asta le cere autorităţilor române un medic psihiatru care s-a dus în Italia, voluntar, să îi ajute pe românii care au de suferit în urma cutremurului. A găsit oameni puternic afectaţi. Nu fizic, ci mental. Iar sprijinul oferit, doar câteva zile de Guvern, nu e suficient, spune el.
Gabriel Diaconu a stat patru zile în Amatrice, localitatea cel mai puternic afectată de cutremur. Ca medic psihiatru, a văzut probleme direct în sufletele oamenilor, dincolo de casele dărâmate.
Gabriel Diaconu, medic specialist psihiatru: „Simplul fapt că au murit atât de mulţi oameni creează un metaimpact covârşitor. Îl trăieşti şi ca simplu mergător pe stradă”.
77 de români erau înregistraţi ca locuitori în Amatrice, înainte de cutremur. 11 dintre ei şi-au pierdut viaţa, iar 6 au fost răniţi. Pentru prima dată, în ultimii 26 de ani, România a trimis peste hotare o echipă guvernamentală complexă, pentru a-şi ajuta cetăţenii afectaţi. Un pas înainte, recunoaşte medicul. Dar sunt mult mai multe de făcut, spune el.
Gabriel Diaconu: „Ştim că din păcate reputaţia statului român e că are o problemă cruntă de memorie. Îşi aduce aminte câteva săptămâni, după care intervin nişte mecanisme birocratice. Pentru mine, spre exemplu, acum, următorul pas e cum vor face Crăciunul aceşti oameni, în Amatrice”.
Medicul le cere acum autorităţilor un plan pe termen lung pentru intervenţia în caz de dezastre. Cu alte cuvinte, să învăţăm din greşeli şi să fim din ce în ce mai bine pregătiţi.
Gabriel Diaconu: „Mi-aş dori ca oamenii să înţeleagă că leziunile minţii sunt la fel ca leziunile pielii şi pot la fel de bine să ucidă şi dacă sunt netratate se pot la fel de bine suprainfecta şi pot distruge la fel de bine vieţi. Asta am căutat eu acolo”.