Italia rămâne fără guvern, după referendumul de ieri pentru modificarea Constituţiei. Premierul Matteo Renzi şi-a anunţat demisia azi-noapte, aşa cum promisese că va face dacă modificările constituţionale susţinute de el nu vor primi aprobarea populaţiei. Potrivit rezultatelor parţiale, tabăra care s-a opus reformei are un avans de peste 19 la sută. Demisia guvernului antrenează o perioadă de incertitudine pentru Italia, confruntată cu o ascensiune a populismului şi cu probleme economice.
Autorităţile electorale au anunţat că tabăra „NU” conduce cu 59,63% după numărarea voturilor exprimate în aproape jumătate din secţiile de vot. Până în acest moment au fost centralizate rezultatele înregistrate în 31.291 din cele 61.551 de secţii de vot de pe teritoriul Italiei.
„Am pierdut şi o spun tare şi răspicat, chiar dacă am un nod în gât, căci nu suntem roboţi. Voi merge la palatul prezidenţial şi îi voi prezenta demisia mea preşedintelui”, a anunțat Matteo Renzi, premierul demisionar al Italiei.
Cel mai tânăr şef de guvern al Italiei, Matteo Renzi a condus ţara puţin peste o mie de zile. Azi va prezida o ultimă şedinţă de guvern, înainte de a-şi prezenta demisia.
Matteo Renzi venise la putere în 2014, cu un program de reforme îndrăzneţ, printre care şi această reformă constituţională, destinată să simplifice viaţa politică a Italiei.
Reforma prevedea, pe lângă o reducere drastică a puterii Senatului, care nu şi-ar mai fi dat votul de încredere pentru guvern, o limitare a puterii regiunilor şi desfiinţarea unor provincii.
Guvernarea lui nu a reuşit să convingă populaţia, iar analiştii spun că, promiţând că demisionează dacă pierde, a transformat referendumul într-un vot asupra propriei persoane.
Majoritatea clasei politice, de la dreapta tradiţională la populiştii din Mişcarea 5 Stele sau Liga Nordului dar şi o parte a stângii, au făcut campanie împotriva reformei, denunţând o prea mare concentrare a puterii în mâinile premierului.
„Tabăra "Nu" a câştigat într-un mod foarte convingător. Le transmit felicitările mele liderilor campaniei, le urez să lucreze cu succes în interesul ţării nostre”, a mai spus Matteo Renzi.
Marii câştigători a referendumului de ieri sunt Beppe Grillo şi Mişcarea 5 Stele, creditată în sondaje cu 30 la sută din intenţiile de vot.
Beppe Grillo pledează pentru un referendum asupra apartenenţei Italiei la Zonei Euro, ridicarea restricţiilor europene privind deficitul şi un venit minim garantat pentru toţi cetăţenii. Atât partidul său, cât şi altele, fac presiuni pentru organizarea de alegeri anticipate cât mai repede posibil
„Trebuie să organizăm alegeri. Am spus-o de multe ori”, a declarat Beppe Grillo, liderul Mişcării 5 Stele.
Demisia lui Matteo Renzi ar putea declanşa un scenariu de coşmar: S-ar crea instabilitate politică ce ar putea duce la prăbuşirea sistemului bancar italian, îngreunat de credite neperformante de aproape 400 de miliarde de euro iar de aici până la ieşirea Italiei din zona euro nu ar mai fi decât un pas
Cel mai probabil, guvernul lui Matteo Renzi va fi înlocuit încă de săptămâna aceasta cu unul tehnocrat, destinat să trimită pieţelor un mesaj de stabilitate, căci Italia are a treia cea mai mare economie din Zona Euro.