Agenţii de securitate din trenuri, autobuze şi alte mijloace de transport în comun au primit dreptul de a face percheziţii corporale şi controale amănunţite ale bagajelor. Totul cu acordul pasagerilor. Dacă aceştia refuză, ei bine, nu vor avea dreptul de a urca în mijlocul de transport respectiv.
Toate aceste decizii vin la aproape două luni de la atacul armat care s-a produs într-un tren internaţional care circula între Amsterdam şi Paris. Un marocan în vârstă de 26 de ani, înarmat cu un o armă Kalaşnikov, un pistol, muniţie şi un cuţit, a urcat dintr-o gară din Bruxelles. Când garnitura a ajuns foarte aproape de graniţa cu Franţa, tânărul a încercat să deschidă focul asupra pasagerilor. Trei oameni au fost răniţi. Este vorba de doi soldaţi, unul american şi altul britanic, care au intervenit pentru a-l dezarma pe agresor. A treia victimă a fost un cetăţean francez, de profesie actor.
Alte opt state, este vorba de Germania, Marea Britanie, Italia, Spania, Belgia, Luxemburg, Olanda şi Elveţia, au anunţat la rândul lor, în urma atacului armat din luna august, că vor spori controalele privind identitatea pasagerilor şi a bagajelor în cazul călătoriilor cu trenurile internaţionale pe distanţe mari şi vor emite bilete nominale pe acest tip de trenuri.