Exclusiv Mărturia omului despre care s-a spus că a adus COVID-19 în România. „Eram un delincvent și un purtător de virus”
Cesare Emendatori este omul despre care s-a spus că a adus noul coronavirus în România. Este un italian căsătorit cu o româncă și e considerat, la noi, „pacientul zero”. COVID-19 i-a transformat viața într-un infern. Nu boala în sine, ci tot ce i s-a întâmplat lui și familiei lui și în România, și în Italia. Peste tot, era considerat cumva vinovat de oamenii din preajmă. Cei din România îi spuneau ca a adus aici virusul din Italia, iar cei din Italia că l-a adus din România.
„La granița cu Marche, un focar neobișnuit în Rimini, se crede că ar avea legătură cu cele din Lombardia și este posibil ca totul să fi plecat de la această pizzerie. Proprietarul, în vârstă de 71 de ani, a fost diagnosticat pozitiv și ar fi călătorit mult la sfârșitul lunii februarie”, relata despre el presa italiană.
Bărbatul a călătorit și în România, unde a stat trei zile. Cesare Emendatori este italianul despre care autoritățíle din țara noastră au spus că a infectat primul român.
„În urmă testării făcute în Gorj a persoanelor care au intrat în legătură cu cetățeanul italian din Rimini avem primul caz confirmat de infectare cu COVID-19 pe teritoriul României”, anunța în 26 februarie fostul ministru al Sănătății, Victor Costache.
Erau informații că ar fi fost la vânătoare și că s-a întâlnit cu foarte mulți oameni din judetele Gorj și Dolj. Cesare spune că multe informații nu au fost adevărate.
Reporter: Deci, pacientul zero al României, pacientul 1 din Rimini. Cum ați primit această veste?
Cesare Emendatori: De aici sau din România?
Reporter: Ambele. Cum a fost?
Cesare Emendatori : Rău. Pentru că au vorbit de rău. Nu puteam să o primesc bine. Eu nu am infectat pe nimeni. Nici în România, nici aici. Acolo am ajuns marți noapte la Craiova, cu un avion. Am mers direct acasă, acolo am avut febră, dar am luat o tachipirină (nr. paracetamol) și dimineață nu mai aveam febră. Am fost la primărie să plătesc taxele. Am scos bani, am plătit taxele și am mers acasă. Atunci am avut iar febră.
Nici Cesare și nici medicul lui nu au bănuit că deși avea simptome ar putea fi infectat cu noul coronavirus. Epidemia era incă la început.
Cesare Emendatori: Eu de multă vreme ma simțeam așa, obosit. După mine, acest virus îl aveam de 20 de zile. Asta cred acum, azi. Dacă știam că îl am, nu aș fi plecat în România. Nici măcar în Italia, stăteam acolo. Erau primele simptome. Aici au vorbit despre mine și au zis că am venit din România și am adus virusul aici.
În România chiar au zis că eu am ajuns la Craiova, că am stat o zi jumate acolo cu o amantă și pe urmă am mai stat o zi jumate la Târgu Jiu, cu o altă amantă. Și eu eram cu fiul meu, înțelegi, cum eram eu cu amanta? Eram cu acest prieten și cu fiul meu. Am fost acasă la mine, am și un apartament în Târgu Jiu. Ți-am explicat ce am făcut, m-am dus să plătesc taxele. Trecuse mult timp și am zis să fac un salt, trei zile și noapte bună. Nu știam că o să-mi apară febră acolo în România. Doctorul când mi-a dat medicamentele mi-a spus că nu e nimic, este o răceală, să iau pastile și trece a doua zi. Nimeni nu era conștient de această boală. Când m-am întors și am fost la control, doctorul m-a trimis să fac această radiografie pentru plămâni.
În urma radiografiei și testului făcute în Italia, după ce și-a încheiat călătoria în România, Emendatori a aflat că este infectat cu noul coronavirus și asa a devenit pacientul 0 din România și pacientul 1 din Rimini.
Primul pacient infectat din România a fost un tânăr din Gorj, în vârstă de 24 de ani. Cesare Emendatori ar fi fost la fabrica la care lucra, dar nu au intrat în contact direct. Se presupune că ar fi luat virusul de pe o suprafață atinsă de afaceristul din Italia. Primul pacient a fost asimptomatic și a fost tratat cu ciorbă la Institutul Matei Balș din Capitală.
Viața lui Cesare și a soției lui s-a schimbat complet din momentul în care a fost depistat cu SARS-CoV 2. El a fost internat în spital în Italia pentru a primi tratamentul de care avea nevoie.
Reporter: Cum a fost la spital? Nu a fost o formă gravă de COVIDD-19, nu?
Cesare Emendatori: Eu nu am fost intubat, am respirat singur. Eu cred că atunci când am ajuns la spital, virusul trecea deja. Acestui client de-ai mei, care îmi este și prieten, lui nu i-au făcut testul. El a stat acasă zece zile cu febră și doctorul i-a dat paracetamol. Într-o sâmbătă seara s-a simțit foarte rău și soția l-a dus la spital. Acolo i-au găsit pneumonie. I-au dat tratament și l-au trimis acasă. După trei zile și-a infectat, soția, copiii și mama. Avea 84 de ani.
Bănuiește și de unde ar fi putut lua virusul.
Cesare Emendatori: În Italia, când am ajuns, am mers la spital. Și aici la fel, au controlat toți angajații, nimeni nu a avut virusul. L-a avut doar un muzicant. Noi credem că virusul l-am luat când a fost târgul la Rimini, am avut mulți clienți chinezi, de la Milano, din Portugalia. Am avut karaoke, am cântat, credem că l-am luat de pe microfoane. Presupunem. Nu se știe.
Familia lui Cesare Emendatori nu a fost infectată. A rămas acasă și a încercat să-l ajute așa cum poate, dar nimeni nu avea voie să iasă din casă. Și-au închis și afacerea, un restaurant din Rimini, și au suportat în liniște toate acuzațiile care li se aduceau.
Cesare Emendatori: În România eram un delincvent și un purtător de virus, în Italia devenisem un infectat care a adus virusul din România. Nici nu știai ce să faci...
Reporter: De ce credeți că oamenii au reacționat așa?
Cesare Emendatori: Pentru că erau primele cazuri. Atunci nici nu se știa cum se ia virusul. După ce s-a întâmplat asta, pe 24 februarie am fost la spital. Eu pe 22 m-am întors din România. Am plecat încolo pe 18 februarie, m-am întors pe 22. Dar după ce am ieșit eu din spital am văzut cum evoluează situația. La Milano mureau încontinuu. Atunci mi-am spus că este ceva de nivel mondial.
Alina Volintiru, soția lui Cesare Emendatori: Am cerut ajutor la mulți prieteni care erau apropiați mie, nu a venit chiar nimeni să mă ajute pentru că erau... le era frică. Am cerut numai să mi facă cumpărăturile, nu s-au prezentat pentru că le era frică. Când ieșeam afară și întindeam rufele toți îmi spuneau să intru în casă și nimeni să nu treacă prin fața casei mele, că vor lua virusul. Eram foarte supărată. Am plâns și am stat în casă, soțul la spital, am suferit mult, eram singură.
Îmi ajungeau mesaje de la români care îmi scriau: mulțumim pentru că ne-ați adus coronavirus în România, ca și cum l-ar fi provocat familia noastră.
După ce și-a revenit din boală, Cesare încearcă să își resusciteze afacerea. În restaurantul pe care îl deține gătește din când în când și mâncare cu specific românesc, pentru românii de acolo.
Cesare Emendatori: Mâncarea românească, dacă soția mea este româncă, mai facem câteodată. Avem și mulți clienți români care vin aici, așa că mai facem uneori sarmale. Dar specialitatea noastră este bucătăria din Romagna. Paste, pește, carne.
Reporter: Câți angajati aveați?
Cesare Emendatori: Înainte de virus aveam 6, 7. Acum repornim cu 3.
Cu toată suferința produsă și de boală și de răutatea oamenilor, Cesare Emendatori rămâne optimist.
Cesare Emendatori: În România, criza nu a fost foarte ridicată. Aud și eu, sunt în contact. Trebuie să fie atenți, dar eu cred că se vor elibera înaintea noastră. Este un lucru la nivel mondial, nu poți spune cum să faci. Trebuie să ai grijă, atât. Dar nu cred că vor fi probleme. Când vor găsi tratament se va reveni la normalitate. Vor trece ani. Voi suferiți mai puțin decât Italia și Europa.
Italia a fost grav afectată și nu își mai regăsește nici turismul. Plajele care ar fi fost pline sunt astăzi goale, iar cu fiecare răsărit de soare și zi care trece, speranțele oamenilor sunt tot mai mari. Experții spun însă că abia în 2022 lucrurile pot reveni la normal.
- Etichete:
- italia
- coronavirus
- pacientul zero
- cesare emendatori
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News