Marea Britanie va plăti pentru construcția unui zid împotriva imigranților

Data actualizării: Data publicării:
Foto: Gulliver/GettyImages

S-au construit garduri împotriva migranţilor, acum se ridică ziduri. Marea Britanie va plăti 2,2 milioane de euro pentru o nouă barieră împotriva celor care vor să ajungă ilegal pe teritoriul său. Zidul va fi amplasat în Franţa pe o porţiune a autostrăzii care duce spre portul Calais, principalul punct de legătură cu teritoriul britanic.

Zidul ar trebui să izoleze o secţiune din autostrada care duce spre portul Calais. Construcţia va avea patru metri înălţime şi se va întinde pe o distanţă de un kilometru de o parte şi de cealaltă a şoselei. Această rută este intens folosită de cei care vor să ajungă clandestin în Regatul Unit.

Imigranţii obişnuiesc să intre pe carosabil şi să urce din mers în camioanele de mărfuri aflate în tranzit. Şi nu doar că intră ilegal în Marea Britanie, dar pun în pericol şi siguranţa traficului rutier.

Francezii şi britanicii încearcă de multă vreme să descurajeze migraţia ilegală prin Calais. Cei care au abandonat călătoria spre insule au decis să rămână în Franţa şi încearcă să-şi legalizeze şederea.

„Soluţia este să cerem azil aici pentru că Franţa este o ţară bună. Este o ţară în care poţi să-ţi faci un viitor. Aşa că cine vrea să aibă un viitor îl poate avea aici, nu în Marea Britanie”, a spus un imigrant din Sudan.

„Dacă întrebai pe oricine din tabără, acum câteva luni, dacă preferă să plece în Anglia sau să rămână în Franţa, cei mai mulţi ar fi spus că vor să plece în Anglia. Acum situaţia s-a schimbat”, a declarat Stephane Duval, director centru pentru refugiaţi.

A venit momentul bilanţului şi pentru programul Comisiei Europene de repartizare a migranţilor ajunşi în Grecia şi Italia. La un an de la introducerea acestui proiect menit să împartă povara refugiaţilor între statele Uniunii, cifrele nu sunt deloc încurajatoare.

Puţin peste 4.500 de oameni au fost mutaţi din cele două ţări în condiţiile în care Bruxellesul şi-a propus să găsească o casă nouă pentru 160.000 de oameni până în septembrie anul viitor. Cu alte cuvinte la jumătatea perioadei n-au fost redistribuiţi nici măcar 3% din numărul total.

În plus, criza refugiaţilor continuă să stârnească dispute între vecini. Austria a ameninţat că va da în judecată Ungaria dacă Budapesta refuză să primească înapoi migranţii care au trecut graniţa comună.

Pe de altă parte autorităţile maghiare spun că, sub actuala lege a azilului, oamenii nu trebuie întorşi în ţara lor, ci în prima ţară europeană în care au ajuns prin urmare nu pot fi trase la răspundere.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri