Cetăţenii cu drept de vot din Cehia merg la urne pentru a-i alege pe cei 21 de reprezentanţi din Parlamentul European.
Slovacii beneficiază de 13 locuri în legislativul UE, în timp ce letonii au 8 reprezentanţi, iar Malta doar 6.
Alegerile europarlamentare de anul acesta stau sub semnul extremismului şi al euroscepticismului. Mişcările populiste din state precum Franţa, Austria şi Italia speră să obţină rezultate bune în cadrul scrutinului. Este şi cazul Mişcării Cinci Stele a lui Beppe Grillo din Italia care a promis că va încerca să ceară organizarea unui referendum pentru ieşirea ţării sale din zona euro.
„Vom renegocia totul şi, dacă nu vor fi de acord, vom organiza un referendum după alegeri. Nu contează dacă este valid, ilegal sau neconstituţional. Vom informa milioane de italieni şi ei vor decide dacă vor în sau afară din zona euro. Oamenii vor fi cei care vor decide în ceea ce priveşte propria lor suveranitate fie monetară, economică sau culturală”, a declarat Beppe Grillo.
În Olanda, alegerile europarlamentare au adus o surpriză: extrema dreaptă a înregistrat un eşec neaşteptat în condiţiile în care sondajele o dădeau drept favorită.
În total, 375 de milioane de oameni sunt aşteptaţi la urne, pentru a-i alege pe cei 751 de membri ai Parlamentului European. Cele mai multe state ale Uniunii Europene organizează scrutinul pe 25 mai, iar în Belgia, Cipru, Grecia şi Luxemburg votul este obligatoriu.