Rusia are nevoie urgentă de lichidități! Pentru asta, Ministerul Economiei din Rusia ia în calcul privatizarea mai multor companii de stat și printre ele se află și gigantul petrolier Rosneft. Mai sunt și companii de transport aerian, feroviar, un producător de diamante sau una dintre băncile de stat ale Rusiei.
Prin privatizarea lor, Ministerul Economiei speră să obțină până la 10 miliarde de dolari și, cel puțin teoretic, pachetele de acțiuni ar urma să fie vândute prin bursa de la Moscova.
Totuși, Rusia nu are șanse reale ca prin această operațiune să devină o economie capitalistă veritabilă. E greu de crezut că Rosneft, spre exemplu, ar putea fi achiziționată de o companie americană, în condițiile în care tocmai americanii au fost cei care au prăbușit prețul petrolului și au băgat Rusia în recesiune.
Cei de la Reuters spun că mult mai probabil, privatizarea se va face tot cu bani rusești. Mai exact, oligarhii lui Putin vor cumpăra, cu sau fără voia lor, acțiuni la companiile pe care ministerul rus al economiei le scoate la vânzare. E un fel de ofertă pe care oligarhii nu o pot refuză, căci nimeni nu ajunge să se îmbogățească în Rusia fără sprijinul, sau măcar, fără acordul Kremlinului.
Mulți și-au mutat banii în offshore-uri, însă sursele celor de la Financial Times spun că Putin le cere tot mai insistent să își aducă banii înapoi în Rusia, pentru a compensa ieșirile de capital. Pentru orice eventualitate însă, se ia în calcul punerea la vânzare a unor pachete minoritare. În cazul Rosneft de exemplu, peste 95 la sută dintre acțiuni vor rămâne la Ministerul Economiei.
În plus, investițiile în companiile rusești nu prea au cum să fie profitabile în viitorul apropiat. De exemplu, sancțiunile internaționale fac ca banca de stat VTB să nu poată lucra cu alte instituții occidentale. Așadar, cine ar vrea, de bună voie, să bage bani într-o instituție izolată pe plan internațional?
Pentru Vladimir Putin în schimb, privatizarea ar putea fi și un bun plan prin care să își răsplătească oligarhii credincioși. Un proces similar a avut loc la începutul anilor 90, cand activele Uniunii Sovietice au ajuns pe mână unui grup restrâns de oameni.
Rusia își calculase bugetul pe 2016 luând în calcul un preț mediu al țițeiului de 50 de dolari pe baril. În acest moment, cotația petrolului este de 34 de dolari și Rusia se pregătește pentru încă un an de recesiune.