Macron: Uniunea Europeană funcționează prost cu 28 de state membre
Data publicării:
Uniunea Europeana funcţionează prost cu 28 de state membre, a spus preşedintele Franţei, Emmanuel Macron. Înainte de extindere, este nevoie de o reformă, a completat acesta.
Emmanuel Macron a făcut declaraţiile în timpul unei conferinţe de presă comune cu preşedintele Serbiei - ţară care aspiră să adere la blocul comunitar. „Nu am face nimănui vreun serviciu dacă am lua în considerare ca o Uniune Europeană care deja funcţionează prost să fie constant extinsă fără a schimba regulile deloc”, a precizat preşedintele Franţei.
Alături de Serbia, demersuri pentru începerea aderării al UE au mai făcut Muntenegru, Albania, Bosnia şi Herţegovina, Macedonia şi Kosovo.
Uniunea Europeană trebuie să se reformeze înainte de a se putea extinde, a declarat preşedintele francez Emmanuel Macron după o întâlnire cu omologul său sârb Aleksandar Vucici. Întrebat dacă Serbia poate adera la UE până în 2025, cum a sugerat blocul comunitar în februarie, Macron a spus că speră că reformele pot fi efectuate până atunci, relatează Agerpres.
„Dar nu am face nimănui vreun serviciu dacă am lua în considerare ca o Uniune Europeană care deja funcţionează prost să fie constant extinsă fără a schimba regulile deloc”, a afirmat Macron.
„Pot să vă spun că, cu 28 de state membre, Uniunea Europeană funcţionează prost”, a mai spus Macron, argumentând că s-a lucrat prea mult la o bază interguvernamentală şi că este prea uşor pentru membrii reticenţi să blocheze progresul.
„Uniunea Europeană trebuie să se reformeze înainte de a propune o extindere pentru a include pe oricine altcineva”, a conchis Macron.
Vucici, care a vorbit în sârbă, a spus că ţara sa sprijină planul de reformare a UE al lui Macron. Serbia nu ar putea oricum să adere fără a realiza progresul necesar în reformele interne, inclusiv în domeniul statului de drept şi al sistemului judiciar, a adăugat el. De asemenea, ţara sa va trebui să rezolve problema relaţiilor cu fosta provincie Kosovo, pe care majoritatea statelor membre UE au recunoscut-o drept un stat independent, a mai spus Vucici.
De la alegerea sa, la jumătatea anului 2017, preşedintele francez face presiuni pentru o mai mare integrare a zonei euro, inclusiv cu un buget şi un ministru de finanţe propriu. În cadrul summitului european de luna trecută s-au convenit unele măsuri pentru a întări zona euro în eventualitatea unor viitoare crize, dar nu s-a discutat în detaliu un plan de buget, potrivit preşedintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker.