Președintele francez, Emmanuel Macron, şi-a exprimat îngrijorarea faţă de derivele „autoritare” ale anumitor membri ai Consiliului Europei (CoE), referindu-se între altele la Rusia şi Turcia, dar s-a pronunțat mai degrabă pentru o menţinere a dialogului decât pentru o politică a sancţionării, pe care o consideră ineficientă, relatează news.ro.
Preşedintele francez a făcut aceste declarații, la Strasbourg, în faţa judecătorilor Curţii Europene a Dreptuilor Omului (CEDO) şi reprezentanţilor permanenţi ai celor 47 de state membre CoE.
„Ne aflăm în prezent într-o situaţie în care mai multe state membre nu respectă în mod evident, prevederile însele ale Convenţiei (europene a drepturilor omului). În Turcia, în Rusia, ca să cităm doar aceste state, dar ele nu sunt singurele, acest risc s-a adeverit”, a declarat şeful statului francez.
„Asistăm la întoarcerea în forţă a regimurilor autoritare sau a unei fascinaţii, în numeroase locuri europene, faţă de democraţiile iliberale”, a adăugat el, apreciind că este vorba despre o situaţie care „poate să ne slăbească colectiv”.
Rusia - după ce a promulgat, în decembrie 2016, o lege care-i permite Curţii ei Constituţionale să anuleze hotărârile CEDO - şi-a suspendat în iunie contribuţia la bugetul CoE, ca reacţie faţă de o atitudine pe care o denunţă antirusă a Adunării Parlamentare a CoE (APCE).
Adunarea a suspendat dreptul de vot al delegaţiei ruse în aprilie 2014, ca sancţiune faţă de aprobarea de către Parlamemtul rus a anexării Crimeei.
Excesele stării de urgenţă proclamate în Turcia după tentativa de lovitură de stat din iulie 2016 ameninţă, la rândul lor, CEDO cu un aflux de mii de plângeri care o pot paraliza.
În faţa acestor evoluţii, Emmanuel Macron şi-a exprimat credinţa în apartenenţa istorică a celor două ţări la familia europeană şi lîn universalitatea drepturilor omului.
”Nu serveşte la nimic excluderea celor care nu respectă în prezent drepturile fundamentale, celor care vor să întoarcă spatele propriei istorii”, a declarat el, îndemnând la o abordare diplomatică şi la dialog.
Franţa, care va prezida Comitetul Miniştrilor Consiliului Europei din mai şi până în noiembrie 2019, este favorită în vederea găzduirii unui summit al organizaţiei, în cazul în care se conturează un consens între membrii ei, în vederea redefinirii rolului organizaţiei şi reafirmării angajamentului democratic al acesteia.