„Cu toată responsabilitatea spun că a fost genocid, un genocid împotriva poporului rus şi a poporului ucrainean”, a spus Serghei Narîşkin, preşedintele Dumei de Stat.
Este o acuzaţie dură la adresa Ucrainei, care vine după câteva zile de confruntări sângeroase în estul ţării, între forţele armate şi separatişti. De cealaltă parte, Kievul acuză Rusia că alimentează conflictul din estul ţării, pentru a sabota alegerile prezidenţiale din 25 mai.
„Azi, ruşii, mai exact Vladimir Putin, vor ca aceste alegeri să nu aibă loc pentru a putea să facă în continuare presiuni. Depinde de noi să îl convingem”, a spus Francois Hollande, preşedintele Franţei.
„Este destul de neobişnuit să organizezi alegeri atunci când armata este folosită împotriva unei părţi a populaţiei”, a replicat Serghei Lavrov, ministrul rus de Externe.
Pe fondul acestor tensiuni, preşedintele Vladimir Putin va merge pe 9 mai în Crimeea, teritoriu anexat de Rusia în martie. Data nu a fost aleasă întâmplător, fiindcă este ziua care marchează victoria mpotriva Germaniei naziste în cel de-al Doilea Război Mondial.
„Este ruşinos să se profite de o asemenea zi într-o zonă de conflict, ca acolo să fie organizată o defilare”, a declarat Angela Merkel, cancelarul Germaniei.
Între timp, serviciul ucrainean de securitate a anunţat că a reţinut, în regiunea Cernăuţi, nouă persoane ce transportau aproape două kilograme de material radioactiv care ar fi provenit din Transnistria. Încărcătura ar fi fost destinată miliţiilor proruse din estul Ucrainei. Autorităţile separatiste de la Tiraspol au negat informaţia şi acuză Kievul de manipulare.