Klaus Iohannis, despre PNRR: Situația e destul de bună. Nu ne-ar ajuta o aprobare rapidă fără a merge în profunzime

Data actualizării: Data publicării:
iohannis-copii
Foto: Administrația Prezidențială

Președintele Klaus Iohannis a declarat, joi, înaintea reuniunii Consiliului European, că situația privind aprobarea PNRR este “destul de bună”, având în vedere că planul este finalizat. Acesta a spus că preferă ca România să se consulte mai întâi cu Comisia Europeană privind toate proiectele înainte să fie implementate și să nu “ne oprim pe parcurs”.

„Situația este destul de bună, având în vedere că avem un PNRR finalizat și cred că aceste discuții cu Comisia sunt foarte benefice. Nu ne-ar ajuta o aprobare rapidă fără a merge în profunzime.

Ulterior aceste proiecte trebuie implementate și decât să avem aceste discuții ulterioare pe fiecare tranșă de finanțare, cum din păcate s-a mai întâmplat de multe ori până acum, prefer să avem aceste discuții și clarificări la început, să avem toate aspectele discutate și lămurite cu Comisia, după care să pornim la implementarea proiectelor, în așa fel încât să le putem implementa foarte repede și foarte bine, fără să ne oprim pe parcurs, cum s-a mai întâmplat, din păcate, la fonduri europene, când s-a oprit finanțarea, că proiectul nu a corespuns.

Mai bine sacrificăm încă o lună de zile sau două, clarificăm tot și când este gata pornim și le punem în practică”, a afirmat Klaus Iohannis.

Comisia Europeană evaluează planurile de redresare şi rezilienţă pe care le-a primit și spune că pe parcursul evaluării va colaborare cu statele membre pentru a clarifica orice întrebări. Într-un răspuns pentru Digi24, Comisia a transmis că evaluarea aprofundată a PNRR "este o parte complet normală a procedurii de evaluare”.

Guvernul a primit o serie de observații la Planul Național de Redresare și Reziliență. Potrivit documentelor consultate de Digi24.ro sunt mai multe capitole unde oficialii europeni solicită informații suplimentare, sau despre care spun că nu au fost trimise date suficiente și documente justificative. De asemenea, Comisia semnalează discrepanțe între sumele transmise de Guvern în documentele Word și cele din documentele Excel și cer lămuriri suplimentare.

Editor : Alexandru Costea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri