Keir Starmer a fost primit de regele Charles la Palatul Buckingham și desemnat oficial noul prim-ministru al Marii Britanii

Data publicării:
King Charles III welcomes Sir Keir Starmer during an audience at Buckingham Palace, London,
Keir Starmer a fost primit de regele Charles III la Palatul Buckingham. Foto: Profimedia

Liderul Partidului Laburist britanic, Keir Starmer, a primit vineri în mod oficial de la regele Charles al III-lea misiunea de a forma noul guvern al Marii Britanii, în urma victoriei zdrobitoare a partidului său în alegerile parlamentare de joi.

Keir Starmer a fost primit la miezul zilei timp de o jumătate de oră la Palatul Buckingham, potrivit AFP, preluată de Agerpres.

Palatul Buckingham a respectat cutuma de a publica o fotografie de la primirea viitorului premier de către suveran.

Fost avocat specializat în drepturile omului, Keir Starmer, în vârstă de 61 de ani, a intrat în politică abia în urmă cu nouă ani.

El va fi al treilea prim-ministru din cei mai puţin de doi ani de domnie ai lui Charles, după conservatorii Liz Truss şi Rishi Sunak.

Starmer va conduce ţara după 14 ani de guvernări conservatoare şi o succesiune de crize: austeritate, Brexit, creşterea puternică a preţurilor sau schimbări multiple de prim-miniştri.

Ajuns ulterior la reşedinţa din Downing Street 10, Starmer a promis că executivul său „va începe imediat munca de schimbare” şi de „reconstrucţie a Regatului Unit”.

Starmer promite „stabilitate” şi „seriozitate”

Potrivit rezultatelor aproape complete, Partidul Laburist a obţinut 412 mandate, mult peste pragul de 326 care îi asigură majoritatea absolută necesară pentru a guverna singur.

În schimb, cu doar 121 de mandate faţă de 365 acum cinci ani, conservatorii au înregistrat cel mai slab rezultat de la începutul secolului al XX-lea. Mai multe nume grele nu au prins locuri în viitorul parlament: Liz Truss, ministrul apărării Grant Shapps, ministrul pentru relaţiile cu parlamentul, Penny Mordant, care era văzută ca o posibilă viitoare şefă a partidului.

Pe tot parcursul campaniei, Keir Starmer a promis revenirea la „stabilitate” şi „seriozitate”, şi o gestionare foarte riguroasă a cheltuielilor publice.

El a dat asigurări că vrea să relanseze creşterea economică, să redreseze serviciile publice, să întărească drepturile angajaţilor, să reducă imigraţia şi să apropie Marea Britanie de Uniunea Europeană, fără a reveni însă asupra Brexitului, un subiect tabu în campanie.

În viitorul parlament total reconfigurat, liberal-democraţii redevin a treia forţă, cu 71 de deputaţi, în timp ce partidul Reform UK (anti-imigraţie şi anti-sistem) îşi face intrarea cu patru deputaţi, printre care şi liderul său Nigel Farage.

În Scoţia, Partidul Naţional Scoţian, pro-independenţă, a înregistrat mari pierderi, câştigând doar în nouă din cele 59 de circumscripţii.

Verzii vor avea patru locuri, faţă de unul anterior, într-o Cameră a Comunelor din care vor face parte un număr record de femei, cel puţin 266, faţă de 220 în 2019.

Editor : B.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Centru de tratament natural gratis în România. Sute de pensionari au descoperit secretul și vin doar aici...
Digi FM
George Simion, ținta glumelor după ce și-a prezentat programul politic pentru alegerile prezidențiale: „Facem...
Pro FM
Justin Bieber, onorariu fabulos pentru a cânta la petrecerea unor miliardari din India. A luat mai mulți bani...
Film Now
Ce ar trebui să facă Will Smith pentru a putea participa din nou la Oscaruri. Actorul a primit o interdicție...
Adevarul
Francezii au oprit extrema dreaptă la poarta puterii. Alianța de stânga câștigă alegerile legislative...
Newsweek
Șeful ONU, despre încălzirea globală: „Jucăm la ruleta rusească cu Planeta”
Digi FM
Philipp Plein a devenit tată din nou. Iubita româncă i-a dăruit un băiețel care va purta un nume neobișnuit...
Digi World
Ce se ascunde în spatele salutului însoțitorilor de bord. Fiecare pasager e atent analizat din mai multe...
Digi Animal World
Un bărbat a avut parte de șocul vieții când a mers noaptea la toaletă. A aprins lumina și a văzut cum se...
Film Now
Cum arată astăzi Justin Chambers și Chyler Leigh, Alex și Lexie din „Grey’s Anatomy”. Selfie surpriză din...
UTV
Andreea Sasu a nascut. Philipp Plein a devenit tata pentru a patra oara: “Imi iubesc toti copiii in mod egal”