76 de morţi şi 200 de răniţi, iar 100 de oameni sunt în continuare daţi dispăruţi în urma incendiilor din Grecia. Autorităţile se aşteaptă ca numărul celor care au pierit să fie şi mai mare pentru că în localităţile în care focul s-a stins, salvatorii abia acum pleacă în căutarea oamenilor.
Imagini apocaliptice cu infernul din Grecia au făcut înconjurul lumii. Reporterii care au transmis din zonele afectate de incendii au fost, la rândul lor, în pericol. În orice moment exista riscul ca vântul să-şi schimbe direcţia şi flăcările să ajungă la ei.
„Trăim un adevărat coşmar în acest loc! Poliţia a venit să ne scoată de aici, după cum vedeţi, sunt flăcări mari în jur. Căldura este foarte mare. Ne este teamă că aici, unde ne găsim, vom rămâne izolaţi din cauza flăcărilor uriaşe şi a forţei vântului! Încercăm să transmitem din această zonă unde au ars case, iar oamenii sunt în pericol. Căldura este incredibilă aici, priviţi...! Maşina de poliţie încearcă să ne evacueze... Hainele ard pe noi de căldură, ne arde pielea, deci vă puteţi, lesne, imagina prin ce trec pompierii care sunt la câţiva centimetri distanţă de flăcări!”, a relatat Vanghelis Goumas, reporter Star News.
Guvernul de la Atena a declarat trei zile de doliu naţional. Incendiile din aceste zile sunt cea mai mare tragedie cu care se confruntă această ţară, după 2007. Atunci, tot într-o vară cu secetă şi temperaturi extrem de ridicate, incendiile de vegetaţie au ucis 84 de oameni.
Acum, pompierii şi militarii trebuie să aducă rapid flăcările sub control, deoarece meteorologii au anunţat că vor veni iarăşi temperaturi foarte ridicate.
Grecia a solicitat ajutor internaţional, prin mecanismul de protecţie civilă al Uniunii Europene. Italia, Germania, Polonia şi Franţa au trimis deja pompieri, vehicule şi avioane. De asemenea, România este pregătită să trimită două avioane.
Autorităţile spun că 15 incendii au pornit simultan, în trei zone diferite. Acest lucru alimentează bănuiala că incendiile ar fi fost provocate. Grecia a cerut ajutor şi din partea Statele Unite, sub forma unor drone care să detecteze activitatea suspectă.