Curtea de Conturi de la Roma va acţiona în judecată agenţiile de rating americane şi le va cere despăgubiri de 234 de miliarde de euro, pe motiv că au retrogradat Italia fără să ţină cont de istoria, arta şi peisajele ţării. Nemulţumirea Curţii de Conturi porneşte de la seria de retrogradări ale ratingului de ţară la care a fost supusă Italia în 2011.
Creación de Adám, de Michelangelo Buonarotti, Capela Sixtină. Sursă foto: wikipedia
De fapt, Standard&Poor's, Moody's şi Fitch s-au uitat atunci la o istorie a Italiei: la cea recentă, din timpul guvernării Berlusconi. Au găsit suficiente motive cât să le spună investitorilor să fie precauţi. Totuşi, într-o notă trimisă celor de la Standard&Poor's, Curtea de Conturi spune că istoria şi arta Italiei reprezintă baza forţei economice a ţării şi tocmai de aceea trebuiau menţionate de către agenţia de rating în sfătuirea investitorilor.
Ei bine, dacă acest raţionament este dus până la capăt, cultura greacă este chiar mai veche decât cea latină, iar economia Greciei merge mult mai prost decât cea a Italiei, comentează Business Club. Pe de altă parte, Statele Unite, care au o istorie destul de scurtă, o duc mai bine decât Italia. Prin urmare, chiar dacă ar fi luat în considerare istoria şi arta, agenţiile de rating tot ar fi retrogradat Italia.
Lăsând gluma la o parte, agenţiile de rating au dictat destul de multe retrogradări suspecte în ultimii ani. Şi, înainte să plătească despăgubirile colosale cerute de italieni, cei de la Standard&Poor's ar putea achita o amendă de 5 miliarde de dolari în Statele Unite, unde sunt acuzaţi că au evaluat eronat produsele financiare toxice care au provocat criza financiară.
Business Club