Crimeea este o republică autonomă din sudul Ucrainei, care ocupă aproape în întregime peninsula cu aceeaşi nume. Restul teritoriului este ocupat de oraşul-port Sevastopol. Acesta este administrat separat pentru că adăposteşte flota rusă din Marea Neagră.
E o relaţie complicată între Moscova şi Kiev, veche de şase decenii. Totul a început în 1954, când Sovietul Suprem al URSS a transferat Crimeea de la Rusia la Ucraina, la ordinul liderului sovietic Nikita Hruşciov, ucrainean de origine. Istoria şi tabloul etnic al regiunii, şi atunci, şi acum, înclină balanţa în favoarea ruşilor. Ei reprezintă aproape 60 la sută din cei două milioane de locuitori ai peninsulei, în timp ce doar 24 la sută dintre locuitori sunt ucraineni.
De parcă situaţia nu era destul de complicată, 12% din populaţie e reprezentată de tătari.
Deportaţi de Iosif Stalin la sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial, ei s-au întors în Crimeea doar după prăbuşirea Uniunii Sovietice, iar amintirile cumplite ale Surghiunului din anii '40, cum îşi numesc ei exilul, îi fac ostili oricărei apropieri de Rusia.
„Ne-au urcat pe toţi în tren, ne-au spus că trebuie să plecăm din Crimeea şi aşa am petrecut 18 zile în tren. Ne-au dus până în Uzbekistan. Pe drum mulţi au murit, îî aruncau direct din tren. Oribil! Eu aveam doar 11 ani. Sufeream de foame, sufeream de frig. Aşa am plecat de aici (n.r. - din Crimeea)”, povestește Babașura Mamutova, supraviețuitoare a Surghiunului.
Acum, prinşi între ucraineni şi rusofoni, tătarii se tem că vor fi primii care vor avea de suferit în cazul oricărei schimbări de regim în capitala Simferopol.
Dar interesul special al Rusiei se bazează mai puţin pe melanjul etnic al Crimeei. Principalul motiv pentru care Moscova nu vrea să-şi vadă influenţa diminuată în regiune este avantajul strategic oferit de peninsula care controlează vărsarea Niprului şi Donului în Marea Neagră. Esenţial este şi portul militar Sevastopol. După prăbuşirea URSS, flota sovietică a Mării Negre, staţionată în acest port, a fost împărţită între Rusia şi Ucraina.
Ruşii au închiriat de la ucraineni portul Sevastopol până în 2042, cu posibilitate de prelungire până în 2047. Asta, potrivit acordurilor încheiate de Rusia şi Ucraina înainte ca cele două foste republici sovietice să ajungă duşmani ireconciliabili.
Îndepărtarea de la putere a lui Viktor Ianukovici şi instalarea unui guvern pro-occidental şi antirusesc la Kiev au agravat situaţia din Crimeea. În timp ce rusofonii domină parlamentul regional de la Simferopol, ucrainenii şi tătarii rămân ostili faţă de tutela Moscovei.