Din câte se pare, puciștii au lansat prematur operațiunea, pentru că ar fi realizat că sunt monitorizați. Nu erau complet pregătiți, s-au scurs informații despre planurile lor, ceea ce i-a obligat să lanseze mișcarea mai devreme decât era planificat. Ar fi o explicație pentru eșecului puciului.
Represaliile împotriva celor suspectaţi de complot dau de gândit și responsabililor europeni. Comisarul european pentru politica de vecinătate a sugerat foarte clar posibilitatea ca lovitura de stat eșuată să fie un scenariu bine pus la cale chiar de către regimul președintelui Erdogan.
Johannes Hahn, comisar european pentru politica de vecinătate: „Arată ca şi cum ceva era pregătit deja. Listele (persoanelor care urmau să fie arestate – n.r.) erau disponibile imediat după eveniment (puci, n.r.), iar asta indică faptul că a fost ceva pregătit pentru a fi folosit la momentul oportun”.
Teorie a conspirației sau nu, rămâne întrebarea cât de departe poate merge președintele cu îngrădirea libertăților și consolidarea autocrației fără ca armata să ia poziție, de data aceasta la scară mare.
Oficialii europeni s-au declarat îngrijoraţi de promptitudinea cu care regimul turc a arestat şi concediat mii de angajaţi. Au fost arestaţi peste 7.500 de militari, poliţişti, procurori şi judecători. De asemenea, au fost concediaţi 8.700 de angajaţi ai Ministerului de Interne şi 1.500 din cel al Finanţelor.
„Aşa cum, în acea noapte tragică, am fost primii care am spus că instituţiile legitime şi democratice trebuie protejate, astăzi, vom spune împreună cu miniştrii că acest lucru nu înseamnă că litera legii şi sistemul separării puterilor în stat nu contează. Din contră, el trebuie să fie protejat spre binele ţării”, a spus Federica Mogerini, şefa diplomaţiei europene.
Pretenţiile Turciei de extrădare a lui Fethullah Gulen, clericul autoexilat în Statele Unite, considerat creierul acestui puci ratat, au tensionat și relaţiile dintre Ankara şi Washington. Şeful diplomaţiei americane a insistat ca autorităţile turce să prezinte dovezi indubitabile privind implicarea lui Fethullah Gulen în complot înainte de a cere extrădarea.
La trei zile de la lovitura de stat eşuată din Turcia, situaţia continuă să fie tensionată, iar mii de persoane din administraţia de stat, poliţie şi armată au fost înlăturate. Informaţii despre cele întâmplate în noaptea de vineri spre sâmbătă continuă să apară şi acum. Presa de la Ankara relatează că preşedintele Turciei a scăpat ca prin urechile acului în timpul puciului. Vila în care îşi petrecea vacanţa Recep Erdogan a fost atacată, dar liderul turc plecase de acolo cu doar câteva clipe mai devreme. Fusese prevenit de iminenţa atacului.